mamaplus

Studiu: Majoritatea părinților copiilor cu dizabilități simt stigmatizare și discriminare

-
//
20.06.2024

80% dintre părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități simt un grad înalt de stigmatizare și discriminare din partea societății, dar și a specialiștilor din diferite domenii. Aceasta este una dintre constatările analizei sociologice privind „Cunoștințele, atitudinile și provocările părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova”.

mamaplus

Potrivit datelor, unul din trei părinți experimentează sentimente de vinovăție, jenă și rușine în locurile publice, transmite Știri.md.

De asemenea, 47% dintre părinți consideră că stima lor de sine este afectată, iar 45% se simt epuizați emoțional.

La nivel individual, părinții speră încă la o „corectare miraculoasă a problemei”. Prejudecățile specialiștilor și ale societății au un impact negativ asupra părinților, în special asupra mamelor, care își asociază propria identitate cu dizabilitatea copilului.

Reieșind din studiu, părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități au nevoie de asistență psihologică, în special în etapa inițială de comunicare a dizabilității copilului, pentru a înțelege și accepta situația.

De menționat că acest studiu a fost realizat de către AO Prietena Mea și UNICEF Moldova, în cadrul proiectului „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”.

Peste 850 de persoane au participat la sondajul online, iar 100 de părinți și îngrijitori au participat la discuțiile de grup în regiunile Edineț, Bălți, Ialoveni și Chișinău. Potrivit profilului, au participat persoane cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, atât femei cât și bărbați, din mediul urban și rural.