mamaplus

Strigăt de disperare în Mingir! Câțiva minori scăpați de sub controlul părinților terorizează un sat întreg

-
//
31.05.2023

Un grup de minori din satul Mingir, raionul Hânceşti, terorizează întreaga localitate de câteva luni. Ei pătrund în gopodăriile nesupravegheate de unde fură ce le cade în mână, uneori rămân peste noapte, consumă băuturi alcoolice şi apoi pleacă, lăsând în urma lor un dezastru. Copiii şi-au facut adăpost într-o casă nelocuită de peste zece ani, pe care au umplut-o cu lucruri furate. Şi, până acum, nimeni nu a reuşit să facă nimic pentru a-i opri.

 

mamaplus

Maria Bumbu, locuitoare din Mingir: ,,Sătenii trăiesc cu frică în propriile lor case, minorii intră în locuințe, fură bunuri, sparg magazine. Oamenii se arată neputincioși și rămân șocați inclusiv de reacțiile părinților acestor copii care nu se întreabă ce fac aceștia și pe unde umblă în toiul nopții. Mama unui minor ar fi amenințat chiar ea sătenii, depășită de plângerile din partea acestora, ,,vrei să vină ,,oaspeți” și acasă la tine?”, i-ar fi spus femeia unui consătean revoltat. Din cauza acestor răufăcători au fost bătuți bătrâni și distruse gospodării”. 

Veronica Chistol, locuitoare Mingir: „După câte am înţeles, zece zile ei au stat aici şi au adus lucruri furate de undeva, aici. Au folosit căminul, au făcut căldură. Lumina aici de ani de zile nu se plăteşte că contorul era la zero, acum se vede că s-au folosit.”

De câteva ori, copiii au fost prinşi chiar de gospodarii furioşi în casele lor.

„Uşa de la intrare toată stricată, o fost răsucită în şuruburi, în tot cazul o reuşit şi o deschis. În bucătărie au deschis o sticlă de vin şi au împroşcat tot podul, e tot murdar de vin. Aici erau mormane de haine, prosoape, un dezastru.”

„De vreo patru ori mi-au intrat în casă. Am găsit chei străine, am găsit chei de ale mele la ei. Mi-au luat două telefoane, 150 de euro şi 3.600 de lei.”

Din câte spun oamenii, capul răutăţilor ar fi băiatul unei femei care deţine în localitate un bar de noapte. Am încercat să luăm legătura cu ea dar nimeni nu ne-a răspuns la poartă.

Mihai Mircus, viceprimar, comuna Mingir: „Numai mama pentru neglijare educaţiei la propunerea Comisiei pentru minori o fost amendată de 16 ori, numai în 2022. Probabil nu are efect. Maxim se amendează cu 500 de lei, în 72 de ore plăteşti jumătate de amendă, 250 de lei şi cu asta se termină.”

„El stă o săptămână şi pe urmă iarăşi repetă, că nu sunt legi. Or fi legile că el e minor, dar mai are şi părinţi.”

Contactat de reporterii TVR Moldova, Andrei Mihailiuc, șeful Sectorului de poliție nr. 5, Cărpineni, a refuzat să comenteze ce se întâmplă în localitatea Mingir şi a sugerat să apelăm la ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Hâncești, Cristin Vicol. Aceasta, la rândul său, a spus că nu poate oferi detalii fără acordul Procuraturii din localitate, fiind vorba de fapte comise de minori. Reportajul video poate fi urmărit aici.