La Chișinău, 70 de instituții educaționale, grădinițe, licee, centre extrașcolare și școli profesionale, s-au înscris în concursul „Zero Risipă în Educație”, o inițiativă a Primăriei municipiului Chișinău menită să promoveze un comportament responsabil față de resursele alimentare.
Campania, lansată cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare asupra Risipei Alimentare (marcată anual la 29 septembrie), își propune să reducă pierderile de hrană prin activități educative și de creație. Elevii vor fi implicați în campanii de informare, acțiuni ecologice și concursuri tematice, menite să le dezvolte atitudinea civică și respectul față de resursele naturale, transmite moldova1.md.
Cele mai reușite proiecte de prevenire a risipei alimentare vor fi prezentate pe 17 octombrie, în cadrul unei ceremonii speciale, când vor fi și decernate premiile concursului „Zero Risipă în Educație”.
Fenomenul risipei alimentare rămâne o problemă majoră în Republica Moldova. Datele oficiale arată că aproximativ 180.000 de tone de produse alimentare ajung anual la gunoi, în timp ce una din patru persoane din mediul rural nu își poate permite o alimentație suficientă.
Ana Ceban, comunicatoare la Misiunea Socială „Diaconia”, a declarat că prevenirea începe cu obiceiuri simple.
„Este recomandabil să facem liste de produse înainte de a merge la cumpărături. Donarea alimentelor care rămân, dar sunt încă bune pentru consum, împărțirea lor cu cei apropiați, porționarea sau cântărirea alimentelor – toate aceste gesturi simple pot salva nu doar resurse, ci și portofelul nostru”, a spus Ana Ceban.
La nivel european, fiecare cetățean generează în medie 132 de kilograme de deșeuri alimentare anual.
O lege adoptată recent la nivelul Uniunii Europene introduce obiective obligatorii de reducere a risipei alimentare:
- cu 10% pe lanțul de prelucrare și gătire a alimentelor;
- cu 30% în restaurante, servicii alimentare și gospodării, până în 2030.
Campania „Zero Risipă în Educație” face parte din eforturile municipiului Chișinău de a educa tinerii în spiritul responsabilității față de mediu și resurse, dar și de a alătura capitala Moldovei tendințelor europene de reducere a risipei alimentare.