mamaplus

Spitalele din țară achită facturi pentru căldură de 2-3 ori mai mari față de anul trecut

-
//
11.02.2022

În această iarnă, instituțiile medicale din țară achită facturi pentru căldură de două sau chiar trei ori mai mari față de anul trecut. Potrivit şefului Direcției Asistență Socială și Sănătate a municipiului Chişinău, Boris Gîlca, şi spitalele din capitală sunt sufocate de cheltuielile mari pentru căldură.

"Cheltuieli duble față de cheltuielile de anul trecut. Este o povară enormă pe instituțiile medicale, dar noi nu vom economisi pe sănătatea oamenilor", a spus Boris Gîlca, șef Direcția Asistență Socială și Sănătate.

În timp ce autoritățile din capitală se plâng, unii manageri ai spitalelor raionale spun că vor face față situației.

"Compania Națională ne-a oferit un contract pentru anul acesta, el este un pic mai mare decât cel de anul trecut. După primele calcule provizorii parcă ne-ar ajunge. Nu vom face reducerea bugetului la alte capitole", a spus Anatol Răcilă, directorul Spitalului Raional Cantemir.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, spunea anterior că scumpirea gazului natural va afecta şi primăriile, dacă autoritățile centrale nu vor veni cu un sprijin financiar suplimentar.

Congresul Autorităților Locale din Moldova pregăteşte, în prezent, solicitări pe care le va expedia Guvernului şi Ministerului Finanțelor.

La începutul lunii decembrie, şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a cerut Executivului alocarea suplimentară de bani pentru grădinițe, școli și spitale, din cauza scumpirii gazului natural și a agentului termic.