mamaplus

Spiridon Vangheli a decedat

-
//
21.06.2024

Prozatorul și poetul moldovean Spiridon Vangheli a decedat. Acesta a murit la vârsta de 92 de ani. Informația a fost confirmată pentru News Maker de către consiliera prezidențială în domeniul cultură, Angela Brașoveanu.

mamaplus

Renumitul scriitor basarabean Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

A mers la școala primară din Ungheni, apoi a studiat la Bălți, la școala nr. 1, în prezent Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. În anul 1950, a devinit student al Institutului învățătoresc din Bălți, în prezent Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, peste jumătate de an se transferă la Institutul Pedagogic din Chișinău.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița” etc. Spiridon Vangheli este co-autor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume. 

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale:
# 1971 – Cartea Guguță este distinsă cu Premiul Unional, la Concursul „Cea mai bună carte pentru copii”;
# 1974 – este distins cu Premiul Internațional Diploma de onoare Andersen pentru cartea Ministrul bunelului (Rio de Janero);
# 1980 – este distins cu premiul de Stat al Moldovei;
# 1982 – conferirea titlului de maestru emerit al artelor din RSSM;
# 1988 – La Kremlin (Moscova) este distins cu Premiul de Stat al Uniunii Sovietice pentru volumul de sinteză Guguță și prietenii săi;
# 1992 – i s-a conferit titlul onorific „Scriitor al Poporului din Republica Moldova”;
# 1996 – este distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române;
# 1996 – este decorat cu Ordinul Republicii;
# 1997 – primește premiul „Carte frumoasă-cinste cui te-a scris” acordat de Centrul Cultural Francez din Iași pentru cartea Guguță și prietenii săi;
# 2000 – Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cartea Tatăl lui Guguță când era mic;
# 2002 – Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

De-a lungul timpului Guguță a lui Spiridon Vangheli a fost vândut în 68 de țări, fiind tradus în limbile engleză, franceză, germană, rusă, ucraineană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, letonă, maghiară, belarusă, turcă, lituaniană, bulgară, finlandeză, estonă, arabă, georgiană, sârbă, italiană.

sursa: diez.md