mamaplus

Spania a adoptat legea care permite schimbarea sexului de la vârsta de 16 ani, pe cartea de identitate

-
//
16.02.2023

Deputaţii din Spania au adoptat definitiv, joi, o lege ce permite schimbarea genului de la vârsta de 16 ani, în contextul în care alte ţări europene au ales să acţioneze cu reţinere în privinţa acestui subiect controversat, informează AFP, citat de Agerpres.

mamaplus

Susţinută intens de partidul stângii radicale Podemos, aliat al socialiştilor din cadrul Guvernului condus de Pedro Sanchez, această lege – denumită „transgen” – le permite persoanelor care doresc să îşi schimbe genul în documentele de identitate să obţină acest lucru doar prin intermediul unei simple declaraţii administrative încă de la vârsta de 16 ani.

Nu va mai fi deci necesară furnizarea de rapoarte medicale ce atestă o disforie de gen şi nici dovezi ale unui tratament hormonal administrat timp de doi ani, aşa cum era cazul până acum pentru persoanele majore din Spania.

Noul text de lege – adoptat cu 191 de voturi „pentru”, 60 de voturi „contra” şi 91 de abţineri – extinde acest drept şi la persoanele din grupa de vârstă 14-16 ani, cu condiţia ca ele să fie însoţite de-a lungul procedurii de tutorii lor legali, precum şi la adolescenţii din grupa 12-14 ani, dacă ei obţin o aprobare în justiţie.

Spania se alătură astfel altor câteva ţări din lume care au legalizat autodeterminarea genului printr-o simplă declaraţie, după modelul Danemarcei, prima ţară care a acordat acest drept în Europa pentru persoanele transgen în 2014.

Genul, autodeterminat printr-o simplă declarație

„Astăzi, am făcut un pas de uriaş” recunoscând „libera determinare a identităţii de gen”, a declarat Irene Montero, ministrul pentru Egalitate din partea partidului Podemos, apărând o lege despre care a spus că „de-patologizează” persoanele transgen.

Dezbaterile despre disforia de gen, acea suferinţă cauzată de o inadecvare între sexul biologic şi genul cu care se identifică o persoană, au luat amploare în numeroase ţări în ultimii ani odată cu creşterea numărului de cereri care privesc „tranziţia”, mai ales în rândul unor persoane minore.

Însă adoptarea acestei legi în Spania intervine într-o perioadă în care mai multe ţări, inclusiv unele care erau vârful de lance al acestui subiect, au preferat să acţioneze cu reţinere.

În Suedia, autorităţile au decis în urmă cu un an să pună capăt hormonoterapiei pentru minori, cu excepţia unor cazuri foarte rare, invocând necesitatea de a da dovadă de „prudenţă”. De curând, autorităţile suedeze au restrâns drastic şi recurgerea la ablaţia sânilor în rândul adolescentelor.

În Finlanda, o decizie similară a fost luată încă din 2020 asupra hormonoterapiei, în timp ce în Franţa, Academia de Medicină a îndemnat la „o mare prudenţă medicală” în tratamentul administrat tinerilor pacienţi şi la „cea mai mare rezervă” faţă de tratamentele hormonale.

Regatul Unit a blocat luna trecută o lege scoţiană asupra drepturilor persoanelor transgen, similară celei din Spania, care fusese adoptată la sfârşitul lunii decembrie de Parlamentul din Edinburgh la finalul unor dezbateri aprinse.

Acest episod a fragilizat situaţia prim-ministrului scoţian Nicola Sturgeon, care şi-a anunţat miercuri demisia, după o controversă puternică creată de încarcerarea într-o închisoare pentru femei a unei persoane transgen care fusese condamnată pentru violarea a două femei în timpul perioadei sale de tranziţie.