Sondaj: Ce cred părinţii despre participarea la procesul decizional din şcoli

Sondaj: Ce cred părinţii despre participarea la procesul decizional din şcoli

-
//
18.01.2017

18 la sută din părinţii din Republica Moldova sunt nemulţumiţi posibilităţile pe care le au de a participa la procesul decizional din şcoală. Cel mai mult aceştia ar dori să ştie cum sunt cheltuiţi banii din fondurile suplimentare, în timp ce elevii ar dori să fie consultaţi atunci când se iau deciziii cu privire la dezvoltarea şcolii. Datele au fost prezentate în cadrul sondajului "Şcoala Mea" realizat de asociaţia Expert - Grup.

Sondaj: Ce cred părinţii despre participarea la procesul decizional din şcoli

Sondajul arată că 23 la sută din părinţi sunt mulţumiţi de oportunităţile acordate în procesul de luare a deciziilor, iar 18 la sută nu sunt deloc satisfăcuți.

Aceasta în timp ce 42 la sută din cadrele didactice susţin că sunt create condiţii pentru implicarea familiilor în procesul decizional:

"Eu cred că ar fi bine să fie părinţii implicaţi în procesul educaţional în şcoală pentru că trebuie să ştii în ce stare copilul se află trebuie să ne implicăm în educaţia lor".

Cel mai mult părinţii vor să cunoască cum sunt cheltuiţi banii din fondurile suplimentare:

"Nu am asistat încă nici la o adunare care ar fi dat o dare de seamă. În orice caz aşa se vede, se vede că s-a schimbat geamurile, se fac reparaţii ceva se mai schimbă, se vede".

Unii directori de şcoli spun că organizează mai multe şedinţe pentru a informa părinţii despre executarea bugetului şi altor cheltuieli.

"La început an şcolar facem o adunare generală cu părinţii unde explicăm minuţios anume pentru ce sunt cheltuiţi banii", a spus directorul liceul din Puhoi, Ialoveni, Maria Soltan.

Totodată, 68 la sută dintre părinţi au spus că nu i s-a solicitat părerea cu privire la necesităţile şcolilor. Aceeaşi situaţie este şi în cazul elevilor. Iar jumătate din profesori au spus că au cerut opinia comunităţii, iar o pătrime au recunoscut că nu. Părinţii şi elevii spun că şi-ar dori mai des să fie consultaţi în luarea anumitor decizii:

"Noi tot învăţăm în şcoala aceasta şi aş dori să fie făcută atmosfera plăcută nou".

"Aş fi vrut, mai ales cu uniforma nouă, aş fi vrut să se consulte mai mult cu elevii şi să ne întrebe ce ne face".

Directorii instituţiilor de învăţământ spun că încearcă să consulte părinţii, însă, deseori nu le ajung bani pentru unele proiecte propuse.

"Dacă părerile sunt într-adevăr nişte păreri bune, chiar le luăm în consideraţie, uneori par trăsnite, dar tot ce e trăsnit uneori până la urmă duce şi un succes bun", a relatat directorul adjunct al liceul din Pîrliţia, Ungheni, Anisia Gulica.

Cercetarea mai arată că cei peste patru mii de participanţii la sondaj au spus că dotarea sălilor de studii şi asigurarea unei alimentaţii corecte sunt domeniile prioritare care trebuie îmbunătăţite. Studiul a fost realizat în perioada mai - iunie 2016.

Sursa: Publika.md