mamaplus

Situație gravă în școlile din nordul țării. Profesorii nu și-au primit salariile de câteva luni

-
//
02.11.2021

Situația alarmantă în școlile din raioanele de nord ale țării. De câteva luni, profesorii nu și-au ridicat salariile, iar datoriile statului față de cadrele didactice sunt de milioane de lei. Cifrele au fost prezentate de către deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Irina Lozovan, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi la Chișinău.

"În raionul Ocnița deficitul la Educație este de 1,9 milioane de lei, sunt 10 instituții de învățământ - gimnazii, licee, grădinițe, școli primare. În raionul Dondușeni, angajații a 17 instituții de învățământ au de suferit, iar deficitul este de 3,1 milioane de lei. Sunt bani enormi pentru bugetul raional. Oamenii așteaptă salarii. De ce în aceste "vremuri bune", educația nu este o prioritate pentru guvernare?", se întreabă Lozovan.

Prezent la eveniment, Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca, a declarat că nici la ei situația nu este mai bună.

"Avem trei școli care nu au finanțare, sunt școli mici: gimnaziul din satul Iordanovca, nu le ajung 369 de mii de lei, 11 pedagogi acolo activează, în satul Carabetovca o școală cu 19 pedagogi, la Bașcalia -instituție de învățământ cu 25 de pedagogi. Am decis să cerem ajutorul Guvernului deoarece consiliul raional nu are bani", a explicat președintele raionului Basarabeasca.

Potrivit datelor prezentate în conferință, doar pentru o parte din instituțiile de învățământ din țară, suma cumulată pentru datoriile salariale este de aproape 70 de milioane de lei.