Sfaturi pe timp de ger

Sfaturi pe timp de ger

-
//
06.01.2017

În contextul răcirii bruște a vremii în următoarele zile, specialiștii atenționează populația să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturilor scăzute. Perioada de expunere la frig trebuie să fie limitată cît mai mult posibil, deoarece potrivit medicilor, expunerea prelungită la temperaturi joase și umiditate poate conduce la hipotermie.

Sfaturi pe timp de ger

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească recomandă cetățenilor să poarte încălțăminte suficient de largă pentru a mișca degetele. Această măsură se aplică în special pacienților cu dereglări de circulație în membrele inferioare și a celor cu diabet zaharat. Încălțămintea strîmtă crește riscul de a face degerături.

Capul și mîinile trebuie să fie protejate de frig, pentru că mai mult de o treime din căldura corpului se pierde la extremități. Femeile, bătrînii, copiii, persoanele cu infecții respiratorii resimt mai tare temperaturile scăzute. Alimentația trebuie adaptată condițiilor meteo. Odată cu scăderea temperaturii, crește nevoia energetică a corpului. Prin urmare, trebuie mărit aportul de calorii, să fie administrate băuturi fierbinți și să fie evitat consumul de alcool.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod portocaliu de ninsori puternice în raioanele centrale și de sud, unde stratul de zăpadă va ajunge la 7-17 centimetri. Avertizarea intră în vigoare vineri, 6 ianuarie și se va menține pînă pe 8 ianuarie, timp în care va viscoli și se vor forma troiene.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează conducătorii auto să-și echipeze corespunzător autovehiculele. Din mașini nu trebuie să lipsească lopata, nisipul și lanțurile. Este indicat ca bateria telefoanelor mobile să fie încărcată, iar în situații de risc oamenii să apeleze serviciul 901.

Sursa: ipn.md