mamaplus.md

Semnează petiția pentru o educaţie non-violentă în grădiniţe

-
//
13.11.2018

În urma incidentului de la grădinița 185 din sectorul Buiucani, în care o mamă a înregistrat cât de violent vorbește dădaca cu cei mici, mai mulți părinți au decis să creeze o petiție online, în care cer reformarea sistemică a instituțiilor preșcolare, prin aplicarea mai multor măsuri.

mamaplus.md

"Copiii de la 3 la 7 ani, petrec la grădiniță în mediu 10 ore pe zi. De aceea influența grădiniței asupra creșterii lor este esențială.  În ultimii ani, societatea noastră a fost zguduită de mai multe cazuri de răsunet de abuz si violentă în instituțiile preșcolare. Pe lângă aceste cazuri, mediatizate pe larg în mass-media, părinții continuă să semnaleze pe rețelele sociale cazuri de abuz si violentă săvârșite de cadre didactice și personalul auxiliar din grădinițe asupra copiilor. Cu toate acestea, ele rămân ca un strigăt de ajutor în pustiu. Fiecare părinte este nevoit să se lupte de unul singur şi să facă față unui sistem nereformat, învechit în practici si viziuni autoritare asupra educației.  

          Noi, părinții semnatari ai acestei petiții, cerem reformarea sistemică a instituțiilor preșcolare, prin aplicarea următoarelor măsuri:  

          1. Instalarea camerelor de supraveghere în toate instituțiile de învățământ preșcolar și asigurarea accesului părinților la înregistrările video;  

          2. Organizarea de traininguri susținute de psihologi și experți în psihologia copilului;  

          3. Evaluarea sistematică de către psihologi a cadrelor didactice și non-didactice din instituțiile preșcolare, cu scopul de a depista persoanele care comit abuzuri și violență în raport cu copiii;  

          4. Stimularea financiară a cadrelor didactice în funcție de instruirile parcurse;  

           5. Sancționarea managerilor instituțiilor de educație timpurie, angajații cărora comit acte de violență.  

          Ne exprimăm speranţa că propunerile cu care venim vor fi auzite, iar sistemul de învăţământ preşcolar va fi reformat, punându-se astfel capăt unor practici abuzive faţă de copiii noștri. Doar prin fapte concrete, care ar aduce o schimbare de profunzime şi complexă în acest sistem, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării poate demonstra că generaţia în creştere contează cu adevărat pentru viitorul acestui stat.  

          Cu respect,

          AO Părinţi Solidari"

Dacă și tu vrei să semnezi petiția, o poți face aici!

Sursa: Mamaplus.MD