mamaplus

Șeful ANSP, despre nunțile interzise în Moldova: ”Dacă ar fi să danseze doar soțul și soția, e o chestie…”

-
//
02.09.2020

Epidemiologul Nicolae Furtună susține că motivul principal pentru care nunțile și cumătriile au fost interzise în Moldova, deși se permite organizarea evenimentelor cu participarea unui număr de până la 50 de persoane, este apropierea fizică și contactul fizic apropiat. Aceasta a fost cheia pe care s-a bazat Comisia Națională de Sănătate Publică și este valabilă pentru toată lumea. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul conferinței săptămânale a ministerului Sănătății.

„Eu am să vă răspuns sincer, eu nu sunt specialist în nunți și cumătrii. Deci CNESP a aprobat felul de eveniment care sunt permise, acolo sunt excluse nunțile și cumătriile cu participarea a a nu mai mult de 50 de persoane, și lucrul acesta a fost efectuat după un pressing enorm atât din partea populației generale cât și din partea industriei care vroia să readucă oamenii în activitatea să le plătească salarii și să își desfășoare activitatea propriu-zisă.

Care-i diferența dintre nuntă și cumătrie, nu sunt eu cel care trebuie să vă spună. Nunta e cu mireasă și mire, cumătria cu nănași și lăturași, dacă mai în glumă mai în serios.

Ideea era ca evenimentele să nu depășească 50 de persoane și riscul pentru nunți si cumătrii este apropierea fizică și contactul fizic foarte apropiat, și dacă ar fi să danseze la acest eveniment doar soțul și soția care se află în permanență împreună, este o chestie, iar atunci când au loc evenimente de felul cum se petrec în RM riscul este unul eminent pentru că apropiere fizică e produsă cu riscul de a contracta virusul. Asta a fost înțelegerea cheie și este valabilă pentru toată lumea”, a declarat Nicolae Furtună.

Amintim că pe 24 iulie, CNESP a decis să permită organizarea evenimentelor cu participarea a 50 de persoane, unica excepție fiind nunțile și cumătriile.

Ieri, premierul Ion Chicu a recunoscut că în seara zilei de 28 august a fost organizat un eveniment la o vinărie din satul Ulmu, însă susține că nu este vorba despre nunta fiului său. Premierul a declarat că a fost o masă de sărbătoare, iar toate regulile impuse de CNESP au fost respectate.