mamaplus

Șefa unei grădinițe din Chișinău, revoltată: ”O să treacă măcar o ședință în care să nu fim umiliți?”

-
//
04.03.2021

Expresia primarului general Ion Ceban care a fost spusă în cadrul ședinței primăriei Chișinău din 1 martie, a stârnit nemulțumirea directoarei unei grădinițe din capitală. Edilul a spus atunci că nu exclude că în școli și grădinițe „cineva mai ia la labă” bani. Directoarea unei grădinițe din Chișinău, Elena Chiforisin, interpretează expresia drept umilință și cere respect pentru munca sa, scrie agora.md.

„O să treacă oare măcar o ședință în care să nu fim umiliți în cel mai josnic mod? Hai să vă povestesc cum iau eu „la labă” în fiecare zi:

Dis de dimineață intrând pe poarta grădiniței, duc discuții cu părinții pentru că oamenii au nevoie de comunicare și de atenție vis a vis de o situație sau alta. Intru în birou cu gândul de a merge la vizită de dimineață în grupe, în acest moment sună telefonul, sau notificarea pe viber se solicită „informație în regim de urgență”. Pun „laba” pe tastatura și încep a scrie, notă informativă, chestionar, statistica, frecvența, etc. Am finisat.

Merg în grupe, pe lângă contactul vizual și emoțiile pe care le trăiesc printre copii, curg și astfel de fraze: „D-na director la noi curge wc-ul”, „...la noi s-a astupat canalizarea”, „... dar la noi apa potabilă se termina ce facem mai departe?”, „...dar la noi Ionică a căzut și și-a spart fruntea, că pavajul din ograda grădiniței e plin de gropi, d-na Director ce-i spun mamei lui?” ș.a.m.d. Și uite-așa gândindu-mă cum să le rezolva pe toate, îmi iau măturița în „labă” și ies afara cu personalul auxiliar la măturat teritoriul instituției și strângem gunoiul de pe teritoriul adiacent. Facem asta nu pentru că intră în obligațiunile noastre de funcție, ci așa din simplă omenie, grija pentru copii și pentru că noi măturător nu avem în statele de personal”, scrie directoarea grădiniței.

Managera instituției de învățământ timpuriu mai menționează că are grijă zilnic să verfice calitatea produselor alimentare livrate, să se ocupe de prelucrarea cererilor de pe platforma e-gradinița, de ședințe, conferințe, proiecte de parteneriat și angajări.

„Ah da, și munca de secretariat pe care o facem tot cu „laba” noastră, la fel nu am pus-o aici , ordine, demersuri, completări de registre, comisii( le iau cu mine acasă și le fac după ce imi adorm copiii). Condițiile de muncă stresante pe timp de pandemie se iau în calcul? Nu știu... Și în loc de aprecieri și merite uite în acest mod suntem felicitați cu 1 martie. E strigător la cer, noi la fel să ne comportăm cu cadrele didactice?”, se întreabă directoarea care subliniază că prin mesajul său nu încearcă să se victimizeze, ci cere apreciere, respect și „o vorbă bună” pentru munca pe pe care o face.

Replica șefei de grădiniță vine după ce la ședința din 1 martie a Primăriei, edilul Ion Ceban a spus că există suspiciunea că în unele instituții de învățământ există corupție. 

„Vreau ca pentru toată lumea care ne urmărește să fie clar. În continuare lucrurile acestea nu pot fi tolerate. La Direcția Educație a Primăriei Chișinău trebuie să revină zero toleranță față de corupție. Alimentația, strânsul banilor prin școli și grădinițe. Știu că la ziua de azi este diminuat substanțial, dar nu pot să exclud că cineva mai ia la labă, așa cum se spune în teren și în popor, bani. Fac apel către locuitorii municipiului Chișinău. Orice subiect legat de eventuală tentativă de solicitare a banilor să fie raportată. Promit că personal voi examina și voi adresa aceste subiecte instituțiilor și organelor de drept”, a spus primarul general Ion Ceban.

Expresia a răsunat în contextul situației de la Liceului Internat Municipal cu profil sportiv, unde au fost constatate peste 20 de cazuri de intoxicare alimentară. Șeful Direcția Educație a Primăriei Chișinău, Andrei Pavlovici, a dat asigurări că directorul școlii a fost pedepsit cu mustrare aspră și că a fost demarat concurs pentru numirea unui nou director al instituției.