mamaplus

Se caută mame voluntare pentru copiii abandonați în spitale

-
//
25.10.2019

Potrivit datelor oficiale, în România, zilnic doi copii sunt părăsiți în spitale. Nu numai ei sunt singuri în paturile de suferință. Sunt cazuri în care familiile, mai ales cele cu mai mulți micuți, nu pot sta în spital cu cel bolnav. Și atunci apare întrebarea: „Cine va sta cu ei, acolo, până când se fac bine?”. Pentru ei este nevoie de mame voluntare. 

În sprijinul acestor copii a venit Adelina Toncean, o mamă care a trecut printr-o grea suferință. A înființat Asociația Blondie pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii, ignorată și discriminată, este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.

Prin această asociație derulează programul „Și eu sunt Blondie” care aduce voluntari instruiți alături de copiii internați singuri în maternități și secții de pediatrie. Când este împreună cu un copil, voluntarul face ce ar face o mamă dacă ar fi acolo: îi vorbește, îl mângâie, îi spune povești, îl alintă, îl iubește.

Persoanele care vor să fie voluntari în cadrul acestui proiect o pot face dacă au 16 ani împliniți. Este important să aibă o stare de sănătate bună și să nu sufere de boli transmisibile. În acest scop vor trebui să aducă de la medicul de familie un document care să ateste că este aptă pentru activitatea de voluntariat și câteva analize de bază, pe care va trebui să le repete din când în când. Acest lucru este făcut doar pentru siguranța copiilor.

Copiii pentru care au creat acest program sunt cei care stau în spital, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, fără părinți sau alți aparținători. De cele mai multe ori nu sunt copii abandonați. Motivele pentru care sunt, totuși, singuri în spital, pot fi legate de faptul că mai au frați acasă și mama nu îi poate lăsa singuri. Voluntarul va trebui să înțeleagă că, de fiecare dată, este vorba despre o situație care trebuie tratată delicat, cu empatie și compasiune.