Băuturi cu componente dubioase, livrate drept sucuri, care conțin falsificări ale conținutului de fructe, precum și substanțe interzise, sunt livrate în instituțiile de învățământ și spitalele din țară.
Aceasta arată un demers expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de către Asociația Producătorilor de Conserve din Republica Moldova. Mai mult, o plângere penală, care are la bază aceiași cauză, a fost transmisă și către Procuratura Chișinău.
Potrivit Asociației Producătorilor de Conserve, este vorba despre produsele neconforme, importate în Republica Moldova sub marca „Соки Украины”, aceste băuturi fiind prezentate drept sucuri, dar care de fapt nu corespund standardelor minime naționale. Prin atribuirea băuturilor menționate a unor caracteristici inexistente și prin marcarea (etichetarea) cu numeroase informații false sau înșelătoare cu privire la natura și calitățile esențiale ale produsului, acest producător, intenționat induce în eroare statul și consumatorii.
Datorită utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale, dar și înlocuirii acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, producătorul „Соки Украины”, în mod fraudulos, induce în eroare nu doar consumatorii, dar și autoritățile statului, care l-au desemnat „câștigător” în mai multe licitații de achiziții publice organizate de instituțiile de stat sau municipale, inclusiv de spitale, precum și de Direcția Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău, astfel că aceste băuturi falsificate, prin utilizarea unor intermediari sunt livrate în instituțiile preșcolare, de învățământ și spitalicești.
SUBSTANȚE CE NU SE POT REGĂSI ÎN SUCURI
O expertiză de analiză și verificare a mostrelor ale așa numitor „sucuri” de mere marca „Соки Украины”, efectuată de către Institutul pentru analiza alimentelor „CHELAB” din Germania, și de către un expert oficial acreditat de Camera de Comerţ şi Industrie din Hannover, arată că aceste băuturi conțin maltoză și izomaltoză. În concluzia expertizei se menționează„... a fost detectată maltoză şi izomaltoză, substanţe care, de fapt, nu există în sucurile naturale de mere, iar prezenţa acestora în băutura expertizată indică faptul adăugării în conţinutul produsului a înlocuitorilor de zahăr”. Conform Reglementărilor Tehnice ale Republicii Moldova acest procedeu tehnologic de producție este inadmisibil.
În ceea ce vizează analiza mostrelor așa numitor „sucuri” de tomate marca „Соки Украины”, aceiași experţi au stabilit un nivel ridicat al glucozei şi al fructozei.„De asemenea, rezultatele de laborator au indicat un adaos de zahăr sirop, iar analiza suplimentară a izotopilor a confirmat adaosul de zahăr.Prin urmare, nici conţinutul produsului „suc de tomate” nu corespunde informaţiilor indicate pe etichetă”, se arată în adresarea APC. Conform expertizei, conținutul de fructe în aceste băuturi este de numai 60%.
Citește continuarea pe bani.md