mamaplus

Școlile și grădinițele din țară se confruntă cu o lipsă de profesori și educatori

-
//
05.08.2020

A rămas mai puțin de o lună până la începerea noului an de studii, dar şcolile din țară se confruntă cu o lipsă de profesori. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la începutul lunii august au fost înregistrate peste 261 de locuri vacante în domeniul învățământului.

Cei mai căutați sunt profesorii de clasele primare şi gimnaziale: lipsesc aproape 120 de specialişti. Şi în liceele şi colegiile din țară sunt 76 de locuri vacante. De asemenea, nu ajung 19 educatori pentru învățământul preșcolar şi primar şi 17 instructori.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă mai anunță că din şcolile din țară lipsesc 12 psihologi şi şase antrenori. Mai sunt vacante şi 11 locuri pentru profesorii universitari şi trei traducători.

Aproape nouă mii de locuri de muncă vacante sunt înregistrate, în prezent, în Moldova. Potrivit datelor, cele mai multe sunt în municipiile Chişinău şi Bălți, iar cele mai puține - în Taraclia, Dubăsari şi Donduşeni. Majoritatea sunt destinate muncitorilor necalificați. Adică aproape 80 la sută din numărul total de posturi vacante. Totodată sunt la mare căutare specialiştii din domeniul sănătății, precum şi inspectorii de poliție.