mamaplus

Școlile și grădinițele din Găgăuzia se confruntă cu un deficit bugetar de milioane

-
//
13.01.2022

Şcolile şi grădinițele din Găgăuzia au cheltuit pentru încălzire, în ultimele două luni ale anului trecut, cu 3 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020. Așa că başkanul Irina Vlah a cerut repetat în Guvern să fie găsite resurse pentru acoperirea deficitului. "Sunt sigură că nimeni dintre noi nu vrea să facă economii din contul sănătății copiilor", a spus Irina Vlah, başkanul Găgăuziei.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că aceste cheltuieli nu pot fi compensate.

"Noi am discutat deja problema în Guvern. Când vine vorba de bugetele acestor instituții, trebuie să spunem clar că problema se rezolvă în contextul procesului de elaborare a bugetului", a spus premierul Natalia Gavrilița.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, i-a răspuns başkanului Găgăuziei că nu crede că şcolile şi grădinițele au un deficit bugetar din cauza facturilor mai mari. El a precizat că directorii de instituții pot cheltui banii primiți la începutul acestui an, iar dacă va fi nevoie, bugetele vor fi rectificate pe parcurs.

"Deocamdată, resurse pentru achitarea acestor facturi există. Noi monitorizăm situația să vedem dacă apar undeva deficite. La rectificarea bugetară o să suplinim aceste alocații în conformitate cu evoluția prețurilor la serviciile comunale", a declarat Dumitru Budianschi.

Anterior, şi preşedintele Consiliului Autorităților Locale, Viorel Furdui, a declarat că facturile mărite vor afecta primăriile şi că Ministerul Finanțelor trebuie să facă o serie de calcule şi să stabilească o sumă care trebuie alocată pentru acoperirea deficitelor bugetare.