mamaplus

În școlile din țară vor apărea boxe cu produse pentru igiena intimă a fetelor în perioada menstruației

0
//
27.01.2021

În instituțiile de învățământ din Republica Moldova vor apărea în curând un șir de boxe în care vor fi incluse soluții pentru igiena personală a femeilor în perioada menstruației și lenjerie intimă nouă pentru schimb în caz de necesitate. Este ideea unui grup de tinere care își doresc să implementeze proiectul Red Box în școlile din țară, proiect ce ar veni să ajute elevele în perioada menstruației. 

„Am decis să aduc proiectul în Moldova, fiindcă cunosc problema igienei în instituțiile de învățământ din Chișinău din propria experiență neplăcută. Am crescut în satul Vatici, raionul Orhei, și în instituția de învățământ când mi-am făcut studiile nu au existat nici cele mai elementare condiții pentru igiena personală. Veceul era afară, despre apă caldă nici nu se putea pune problema. Situația asta, cred, este cunoscută la foarte mulți”,  povestește Doina Cetulean, coordonatoare „The Red Box Project Moldova”.

Potrivit Doinei, o analiză făcută de The Red Box Project Moldova, arată că în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova sunt peste 80 de mii de fete mai mari de 13 ani, vârsta medie când începe perioada de menstruație. Din acestea, circa 37 mii își fac studiile în instituțiile din mediul rural.

Perioada menstruației reprezintă o adevărată provocare pentru fetele din școli

„În lipsa unor condiții elementare de sanitație, perioada menstruației reprezintă o adevărată provocare pentru fetele din instituțiile de învățământ, deseori acestea fiind nevoite să absenteze de la ore din cauza necesității plecării acasă, în căutarea condițiilor normale pentru organizarea igienei personale.

Pe de altă parte în instituțiile de învățământ, în special în cele rurale, nu sunt asigurate nici cele mai elementare condiții pentru organizarea igienei personale a fetelor în perioada menstruației. Mai mult de atât, de cele mai multe ori veceurile în general sunt amplasate în afara instituției de învățământ și nu sunt dotate nici cu hârtie, săpun sau apă caldă”, precizează Doina.

Soluții pentru igiena personalaă, lenjerie intimă, șervețele umede

Astfel, prima parte a proiectului prevede dotarea instituțiilor de învățământ cu boxe din plastic (sau alt material) de culoare roșie, cu o mărime medie, în care să fie incluse soluții pentru igiena personală a femeilor în perioada menstruației și lenjerie intimă nouă pentru schimb în caz de necesitate, șervețele umede, etc.

„În caz de necesitate orice femei din cadrul instituției – eleve sau angajate, vor avea acces la boxa respectivă și vor putea beneficia de obiectele incluse în boxă. În faza inițială a proiectului, o perioadă expres stabilită în acordul de colaborare cu instituția de învățământ, suplinirea boxei va fi realizată din sursele proiectului, ulterior suplinirea reprezentând o obligație a instituției”, spune Doina.

A doua parte a proiectului prevede elaborarea instrumentariului și materialului conex desfășurării instruirilor în cadrul instituțiilor de învățământ: „Instruirile se vor axa pe prezentarea generală a aspectelor legate de schimbările în organismul femeii în perioada de menstruație, etapele, interdicții, atitudine, gestionare. Materialele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi transmise personalului instituției de învățământ, ulterior fiind utilizat de către cadrele didactice în organizarea unor instruiri similare pentru generațiile ulterioare de elevi”.

Proiectul Red Box a luat naștere în Marea Britanie și reprezintă o inițiativă civică care și-a propus să asigure cu obiecte pentru igiena personală a femeilor în perioada menstruației în instituțiile de învățământ.