Şcolile din Moldova vor primi 100 de autobuze din partea României

Şcolile din Moldova vor primi 100 de autobuze din partea României

-
//
05.09.2014

Instituţiile de învăţămînt preuniversitar din Republica Moldova vor primi 100 de autobuze şcolare din partea Guvernului României.

Şcolile din Moldova vor primi 100 de autobuze din partea României

Potrivit agenţiei "Infotag", viceministrul Educaţiei Igor Grosu a spus marţi, la o conferinţă de presă, că "nu există date exacte cîte autobuze sînt necesare pentru transportarea elevilor, dar în prezent ar trebui să fie suficiente cele 100 oferite de România".

Potrivit lui Grosu, „pentru şcolile din 22 de raioane vor fi achiziţionate 33 de autobuze, pentru care Ministerul a alocat 16,5 milioane de lei".

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a declarat că "Ministerul alocă raioanelor resurse, care sînt apoi transferate la instituţiile de învăţămînt preuniversitar."

Ea a menţionat că "şcolile împart finanţele cum consideră corect, de aceea, dacă şcolile vor decide că banii transferaţi pentru achiziţionarea autobuzelor trebuie să fie cheltuiţi pe altceva, o vor face".

"În viitor, se preconizează transferarea resurselor pentru anumite cheltuieli pentru ca banii alocaţi să fie cheltuiţi pentru scopul propus, şi nu aşa cum este astăzi", a spus ministrul.

Ea a adăugat că "în curînd va fi prezentată informaţia în ce raioane există autobuze şcolare, cîte şi dacă trebuie cumpărate mai multe".

În 2009, Ministerul a achiziţionat şi transferat şcolilor 109 autobuze, apoi, în 2011, alte 15 vehicule, iar la începutul anului 2012 din resursele Băncii Mondiale a cumpărat 35 de autobuze. Ca parte a reformei în curs, o serie de şcoli mici au fost închise, iar autobuzele pentru transportarea foştilor lor elevi au fost transmise şcolilor din alte sate.

Sursa: noi.md