mamaplus

Școlile din Moldova riscă să rămână fără profesori de matematică

-
//
07.10.2021

Peste câteva decenii riscăm să ne pomenim fără niciun profesor de matematică. Este foarte trist, dar adevărat. Tinerii nu mai sunt tentați de domeniul pedagogic. În prezent, în nordul Republicii Moldova activează 672 de profesori de matematică, prea puțin pentru cele 11 raioane și municipiul Bălți, unde instituțiile de învățământ se confruntă cu un deficit mare de cadre didactice.

Directoarea gimnaziului din Singureni, raionul Râșcani, spune că nu i-a fost deloc ușor să găsească profesori de matematică. Procesul a durat aproape cinci ani.

„Este o criză profundă și foarte dureroasă. Deja al cincilea an am dat oferta la Minister, ca să ne trimită un tânăr specialist în instituție și nicicum nu ne pot satisface oferta noastră. Am fost nevoiți în acest an de studii să apelăm la studenți. Este o disciplină foarte grea și nu se remunerează după munca care se depune. Este egalată matematica cu celelalte discipline, unde munca nu este atât de grea, efortul nu este atât de mare”, spune Alexandra Macovei, directoarea Gimnaziului Singureni.

Republica Moldova rămâne fără profesori, iar unii dintre cei mai buni studenți aleg să plece la studii peste hotare. Grav este că puțini din ei revin să muncească acasă.

Cel mai tânăr profesor de matematică din nordul Republicii Moldova are 20 de ani, iar cel mai în vârstă – 78 de ani. În municipiul Bălți, în raionul Drochia și raionul Glodeni încă mai activează profesori de matematică cu stagiu de muncă de peste 50 de ani.