Școli fără elevi în clasa 1 în mai multe localități din țară. Care este cauza

Școli fără elevi în clasa 1 în mai multe localități din țară. Care este cauza

-
//
05.07.2016

Zeci de copii din raionul Edineţ nu vor păşi pragul şcolii la toamnă, pentru că în instituţiile din mai multe localităţi nu a fost formată clasa întâi. Este şi cazul satului Chetroşica Nouă, unde înscrierea copiilor de şase-şapte ani se face o dată la doi ani. Asta în timp ce unele şcoli din Edineţ sunt deja supraaglomerate.

Școli fără elevi în clasa 1 în mai multe localități din țară. Care este cauza

Natalia Dolciu din Chetroşica Nouă şi-a înscris copilul la şcoală anul trecut. Şi asta pentru că, în acest an, în sat nu va fi creată clasa întâi. 

"Putea să rămână un an acasă, dar dacă nu-i în acest an clasă de întâi am decis să-l dau mai devreme. Să-l duci în alt sat, copil de clasa întâi pe drumuri dimineaţa tot nu face, trebuie să-l scoli cu noaptea în cap, e obosit."

Clasa întâi este formată în gimnaziul din sat o dată la doi ani, din cauza numărului mic de copii. În acest mod, conducerea instituţiei reuşește să economisească peste 150.000 de lei.

"Părinţii sunt la curent, situaţia financiară nu ne permite să remunerăm profesorii, căldura, alimentația și toate cele ce trebuiesc în gimnaziu".

În schimb, la gimnaziul "Grigore Vieru" din oraşul Edineţ, pentru al doilea an consecutiv sunt formate trei grupe pentru clasa întâi. 

"În şapte instituţii nu vor fi deschise clase de I-a. Lucrul acesta se face pentru a eficientiza cheltuielele. Din Edineţ, Cupcini şi Brătuşeni avem clase suprasolicitate. Aici numărul depăşeşte 24, 35 şi chiar 36 de elevi", spune inspectorul şcolar, Direcţia Educaţie din Edineţ, Angela Cojocari.

Și în Capitală, în urma primei etape de înscriere, situația este diferită de la un liceu la altul.

"Din cele peste 8.600 de locuri proiectate pentru Chișinău, deja avem peste șase mii de locuri ocupate. Avem instituții unde deja nu mai avem niciun loc vacant. Avem instituții în care nici 50 la sută din potențialul instituției nu este completat", a spus șeful adjunct, Direcția Educație din Chișinău, Viorica Negrei.

În acest an, Liceul "Alecu Russo" din Capitală oferă 90 de locuri în clasa întâi. Pentru elevii din cartierele aferente şcolii, conducerea instituţiei a rezervat 18 locuri. 

"Avem mulți doritori care vin și ne roagă să-i înscriem copiii. Deocamdată, însă, îi refuzăm, ceea ce îi nemulțumește", a menționat directoarea liceului „Alecu Russo” din Chișinău, Irina Munteanu.

Conducerea liceului susţine că va înregistra copiii din alte zone la sfârşitul lunii august, atunci când începe cea de-a doua etapă de înscriere a elevilor în clasa întâi.

Sursa: publika.md