Scandal într-o școală din raionul Soroca

Scandal într-o școală din raionul Soroca

-
//
22.03.2018

Reluarea activității școlii din satul Țepilova, raionul Soroca, s-a transformat într-un scandal care durează deja aproape două luni. Această instituție este una din cele două pe care democrații le-au redeschis, criticând reforma privind optimizarea școlilor și promițând că vor corecta greșelile comise în acest domeniu. Mulți părinți ai elevilor din Țepilova susțin că cererile lor cu rugămintea de a deschide școala au fost falsificate și ei au fost impuși și amenințați să-și aducă aici copiii. Autoritățile sunt sigure că au făcut totul corect. Aflați detalii despre această istorie în reportajul despre Țepilova, semnat de reporterul newsmaker.md, Olga Gnatcova.

Scandal într-o școală din raionul Soroca

Revenire „în clasele în care au învățat”

Clădirea școlii – lungă, solidă, cu acoperiș roșu (construită, apropo, acum o sută de ani) – este primul lucru pe care îl vede un om atunci când intră în satul Țepilova. De fapt, din cauza ploilor și a zăpezii, ar fi mai corect spus „un om care încearcă să intre”: în sat nu sunt drumuri asfaltate. Trebuie să te deplasezi spre școală înfruntând noroiul care ajunge până la glezne. În curtea școlii - țipenie de om.

Școala din Țepilova este una din cele două instituții redeschise în anul 2018, după ce în toamna anului trecut, liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a declarat că reforma în educație și optimizarea instituțiilor de învățământ, pornită în anul 2010, „are consecințe dramatice” pentru multe localități. Plahotniuc a dat asigurări că până vor fi clare toate greșelile acestei reforme, va funcționa un moratoriu asupra închiderii școlilor. El a mai promis că unele vor fi deschise din nou.

La sfârșitul anului trecut, și Monica Babuc, ministrul educației, culturii și cercetării, a vorbit despre revizuirea reformei. Ea a declarat că după două luni de analiză a rețelei școlilor, guvernul a decis să redeschidă trei instituții - școlile primare din Fârlădeni, Hâncești și Țepilova, Soroca (imediat după vacanța de iarnă) și cea din Bolohan, Orhei (în următorul an de învățământ). În satul Țepilova, conform ministrului, vor învăța 21 de copii.

Mai târziu, Babuc a subliniat în repetate rânduri că școlile se deschid doar acolo unde sunt cererile corespunzătoare și rugămințile părinților. Și a spus că este absolut întâmplător faptul că în toate cele trei localități alese primarii sunt membri ai PDM.

Continuarea articolului o citiți pe newsmaker.md.

Sursa: newsmaker.md