mamaplus

Șase copii dintr-o familie din Strășeni, diagnosticați cu rujeolă

-
//
17.06.2024

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează repetat populația că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii.

mamaplus

Potrivit ANSP, de la începutul anului curent, în țară au fost înregistrate 117 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care nouă de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie și Germania), transmite Știri.md.

Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în municipiul Chișinău - 55 de cazuri și în raionul Sângerei - 39 de cazuri.

Alte teritorii afectate de rujeolă de la începutul acestui an sunt: Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei - câte un caz, Drochia, Dondușeni, Râșcani - câte două cazuri, Ialoveni - trei cazuri, Bălți - patru cazuri. Cazurile au fost înregistrate la persoane care au vârste cuprinse între 0,5 luni și 55 de ani.

Cu referire la focarul de rujeolă înregistrat recent în raionul Sângerei, ANSP menționează că, până în prezent, au fost confirmate 39 de cazuri la copii nevaccinați din familii multiple, care au vârste cuprinse între doi și 19 ani.

Un alt focar de rujeolă a fost înregistrat la șase copii dintr-o altă familie multiplă din raionul Strășeni, care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei.

ANSP reiterează că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.