mamaplus

Sarcina unei copile de 15 ani, în atenția specialiștilor din Capitală

-
//
02.02.2024

Numărul copiilor care dau naștere altor copii este o continuă problemă în R. Moldova. Sarcina altei fetițe de 15 ani este monitorizată, în acest moment, de Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor din Capitală.

mamaplus

Despre acest fapt aflăm, într-un interviu pentru AGORA, de la Sanda Roșca, psihologă cliniciană la centrul menționat.

O fetiță de 15 ani a ajuns să fie însărcinată, chiar dacă era sub supravegherea asistenților sociali. Acum, aceasta se află sub monitorizarea Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor.

„Asistentul social cunoștea foarte bine că fetița avea o relație cu un adult, dar s-a trecut cu vederea că s-ar putea întâmpla o sarcină pe care copilul acesta nu și-o dorește. Problema este că aceste cazuri se monitorizează, dar parcă nu se monitorizează suficient de mult”, a menționat Sanda Roșca, psihologă cliniciană la Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor din Capitală.

Mai mult, specialista ne spune că asistenții sociali cunosc familiile care ar putea reprezenta un risc în acest sens. Cu toate acestea, supravegherea și ajutorul necesare pentru a preveni aceste cazuri nu sunt oferite corespunzător.

Printre factorii care contribuie la repetitivitatea și apariția acestor cazuri sunt migrația, copiii lăsați în grija bunicilor, unchilor, mătușilor. Mai mult, violența, sărăcia și consumul de alcool în familie vulnerabilizează un copil.