mamaplus

Săptămâna Floriilor: Ce tradiții trebuie să cunoască fetele care vor să își întâlnească sortitul

-
//
06.04.2023

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare foarte importantă, care marchează un eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii.

mamaplus

Conform tradiției creștine, Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște. Cum în acest an, Paștele ortodox pică pe 16 aprilie, prin urmare Floriile sunt pe 9 aprilie. Așadar, creștinii ortodocși au pășit deja în săptămâna Floriilor 2023, de care se leagă mai multe tradiții și obiceiuri populare, transmite realitatea.md.

În timp ce unele tradiții trebuie respectate, altele sunt complet interzise în aceste zile. Majoritatea dintre ele sunt legate de sporul gospodăriei și protejarea familiei. Conform tradiției, în zilele premergătoare marii sărbători nu se plantează pomi, pentru că aceștia nu vor da roade. Tocmai din acest motiv, se recomandă ca orice fel de copac să fie plantat în Săptămâna Luminată, la rândul ei încărcată de tradiții și de obiceiuri.

O altă tradiție are legătură cu fetele care vor să își întâlnească sortitul. Ei bine, la miezul nopții dintre sâmbătă spre duminica Floriilor, acestea trebuie să fiarbă busuioc în apă, după care să se spele pe păr. Apa rămasă se toarnă apoi la rădăcina unui păr înflorit. Important este ca obiceiul să fie respectat până la venirea zorilor, deoarece în ziua de Florii este interzis să te speli pe cap, pentru că se spune că tot părul îţiva albi peste noapte.