mamaplus

Sâmbătă spre duminică vom trece la ora de iarnă. Simptomele care pot apărea și cum pot fi evitate

0
//
22.10.2019

În această sâmbătă vom trece la ora de iarnă, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm, avem nevoie de cel puțin două săptămâni, spun medicii. Din acest motiv și din rațiuni economice, Comisia Europeană vrea să renunțe la aceste modificări de fus orar.

Medicii spun că schimbarea orei poate deranja serios organismul, mai ales în cazul celor aflați la extreme: copii şi vârstnici.

Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare.  Adică insomnii și oboseală, anxietate și dureri de cap.

Psihologii spun însă că există arme împotriva tulburărilor provocate de schimbarea orei. 

Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârstnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe, mai ales medicația care, practic, se dă peste cap.

Abia peste doi ani vom afla dacă scăpăm de schimbările de oră. Până atunci, toate țările din Uniunea Europeană trebuie să se hotărască în privința acestui lucru, apoi problema va fi tranșată prin vot.