mamaplus

Rujeola în Moldova: ANSP anunță că alte trei cazuri sunt suspecte

-
//
24.01.2024

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu unele precizări după ce în R. Moldova a fost confirmat un caz de rujeolă la un copil de opt ani din raionul Orhei.

mamaplus

Potrivit ANSP, acesta este primul caz confirmat oficial, iar între timp, alte trei cazuri sunt suspecte, transmite Știri.md.

Conform autorităților, un alt caz suspect este în Orhei, la un copil de nouă luni, iar altul la Ceadâr-Lunga, la un copil de nouă ani.

De asemenea, ANSP mai precizează că, în cazul copilului deja confirmat cu rujeolă, boala s-a manifestat într-o formă ușoară. În rezultatul anchetei epidemiologice au fost stabiliți cei infectați care se află sub monitorizarea medicului de familie.

În prezent, vaccinul este într-o cantitate suficientă, în stoc fiind peste 100.000 de doze destinate copiilor eligibili pentru vaccinare sau celor care anterior nu au fost vaccinați.

În acest sens, părinții sunt îndemnați să revadă calendarul de vaccinare, iar în cazul neefectuării vaccinurilor, să se informeze și să vaccineze copilul. Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care apare în regiunea feței și a gâtului, apoi se extinde pe tot corpul.