mamaplus

Reguli mai stricte în grădinițele și școlile din Chișinău. Ion Ceban a făcut anunțul

-
//
09.08.2021

Fiecare instituție educațională din capitală trebuie să afișeze cheltuielile efectuate la reparația și dotarea instituțiilor din banii municipali. O cere primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, într-o postare pe Facebook. Anunțurile trebuie să fie plasate online, dar și pe panourile informative, pentru ca fiecare părinte să vadă pe ce au fost cheltuiți banii, mai adaugă acesta.

„Fiecare instituție să anunțe unde sunt create asociații de părinți, ce surse financiare se colectează și pe ce sunt cheltuiți banii. Aceste rapoarte trebuie făcute public și transmise către autorități. Colectările ilegale de bani rugăm să fie denunțate. Va fi creată o Comisie specializată care va verifica semnalele de colectare ilicita a banilor. Indiferent unde vor parveni aceste plângeri. Că este vorba de rețele de socializare, scrisori anonime sau denunțuri la CNA”, anunță Ceban.

Potrivit municipalității, pentru anul 2021 din buget pentru lucrările de reparaţie și dotarea a 115 şcoli şi grădinițe din municipiu, au fost alocate circa 130 de milioane de lei din buget.

„Din totalul de 88 de instituții de educație timpurie din toate sectoarele, pentru care au fost alocate mijloace financiare în sumă de 25 mil. 960 mii lei: în 53 de instituții lucrările de reparaţie au fost finalizate; în 34 de grădiniţe lucrările de renovare sunt în toi; 1 instituție transmisă spre contestare”, se mai arată în postare.

Pentru deschiderea a 3 grădinițe noi au fost alocate mijloace financiare în sumă de 23 milioane 500 mii lei.

„Este vorba despre 2 grădinițe în sectorul Buiucani şi una la Rîşcani. În acest scop, a fost elaborat caietul de sarcini și devizele de cheltuieli şi este în curs de publicare pentru demararea procedurii de achiziție publică. 34 de mil. 700 mii lei au fost direcționați pentru reparația capitală şi extinderea a 6 școli. Este vorba despre Liceul Teoretic „Pro Succes” din sectorul Botanica şi două gimnazii satul Dobrogea care sunt în proces de proiectare”, mai scrie Ceban.

La fel, este elaborat proiectul pentru Gimnaziul „Steliana Grama” din sectorul Ciocana. Şi în sectorul Rîşcani se repară Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” şi se lucrează la elaborarea proiectului pentru Liceul Teoretic „Waldorf”.

„11mil. 350 mii lei au fost alocați pentru reparații capitale şi curente pentru redeschiderea a 26 de grupe noi și 3 mil. 600 mii lei pentru dotarea cu utilaj, mobilier, inventar și echipament în 14 grădinițe din capitală. În 3 instituții sunt finisate lucrările, în 10 lucrările sunt în desfăşurare, iar o instituție este spre contractare. Am solicitat ca toate lucrările de reparație a edificiilor instituțiilor municipale de învățământ general, pentru anul de studii 2021-2022 să fie efectuate calitativ, acestea fiind monitorizate de un grup de lucru care inspectează săptămânal şcolile şi grădinițele”, a conchis edilul.