mamaplus

Refugiații din Ucraina care se angajează în R. Moldova vor fi asigurați medical

-
//
12.04.2024

Refugiații din Ucraina care se angajează în Republica Moldova vor fi asigurați medical. Un proiect în acest sens a fost votat în Parlament în prima lectură.

mamaplus

Proiectul prevede menținerea statului de persoană asigurată beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență.

Astfel, refugiații vor avea aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) ca și cetățenii Republicii Moldova. 

„Statutul de persoană asigurată se va acorda sau suspenda în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat. Anterior, persoanele refugiate din Ucraina care se angajau în țara noastră beneficiau de statut de asigurat medical, prin derogare de la legislație, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale”, se menționează în comunicatul Parlamentului.

Potrivit statisticilor, în țara noastră, de la începutul lunii februarie, erau angajați peste 1.300 de cetățeni ai Ucrainei.

De menționat că proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.