mamaplus

Redeschiderea grădinițelor: fiecărui copil îi vor reveni cel puțin patru metri pătrați în grupă

-
//
05.08.2020

Instituțiile de educație timpurie din țară își vor putea relua activitatea, conform unor reglementări speciale. Acestea prevăd printre altele, cerința ca fiecărui copil să îi revină o suprafață de cel puțin patru metri pătrați în grupă, inclusiv în spațiile de dormit, a declarat în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară de profil secretarul de stat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Natalia Grâu.

Mai mult, copiilor le va fi măsurată temperatura dimineața la accesul în instituție și după somn. Reglementările se referă și la dezinfectarea spațiilor, în mod special, în grupe, etc. Deschiderea grădinițelor se va efectua în mod etapizat, în funcție de mărimea acestora. În special, reluarea eșalonată se va aplica pentru instituțiile din municipiul Chișinău.

De asemenea, Ministerul, studiind evoluția după relansarea procesului de educație obligatorie, va examina oportunitatea reluării activității și a instituțiilor din învățământul extrașcolar, inclusiv a centrelor pentru copii, școlilor de arte, etc. În luarea deciziei privind relansarea acestora se va ține cont de evitarea presiunii mari asupra sistemului medical.

Anterior, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o o hotărâre cu regulile care vor trebui respectate după ce vor fi redeschise grădinițele. Printre acestea se enumeră declarație pe proprie răspundere, aflarea a maxim 12 copii în grupă sau igienizarea spațiilor la fiecare trei ore. 

Totodată, potrivit hotărârii, conducătorii instituțiilor preșcolare urmează să asigure funcționalitatea blocurilor sanitare, dar și a sistemelor de aerisire.