Recomandările specialiştilor. Care decoraţiuni de Crăciun sunt periculoase

Recomandările specialiştilor. Care decoraţiuni de Crăciun sunt periculoase

-
//
01.12.2016

Împodobitul bradului şi decorarea locuinţelor face parte din tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă. Mulţi dintre moldoveni sunt deja în căutare de globuri şi alte ornamente pentru pomul de Crăciun.

Recomandările specialiştilor. Care decoraţiuni de Crăciun sunt periculoase

Specialiştii ne avertizează însă că multe jucării şi decoraţiuni, cumpărate din magazine şi pieţe, pot fi periculoase şi pot provoca alergii. 

Globurile strălucitoare sunt de diferite dimensiuni şi culori. Cele mai multe ornamente sunt aduse din China. Specialiştii spun că jucăriile ieftine sunt, de cele mai multe ori, de calitate proastă.

Vopseaua aplicată pe multe globuri pot provoca alergii, iar cea de pe unele ornamente conţine metale grele ce pot duce la intoxicaţii. Specialiştii le recomandă părinţilor să fie foarte atenţi şi să nu le lase pe mâna copiilor.

"Momentul important e că luciul de pe ele un pic se desprinde. După decor ar fi bine ca să asigurăm spălarea mâinilor, să nu fie pericol şi inclusiv, dacă copiii ne ajută la decor, iarăşi să asigure respectarea regulilor de igienă", a declarat medicul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Valeriu Peredelcu.

Pentru a verifica dacă globurile sunt sigure trebuie doar să le luăm în mână. Dacă pe palmă rămâne sclipici, atunci globurile nu sunt de calitate.

Oamenii sunt îndemnaţi să cumpere decoraţiunile de Crăciun din locurile autorizate. Nu toţi moldovenii verifică însă dacă produsul este de calitate:

"Depinde de preţ. Dacă e mai mare şi calitatea e mai bună. Dacă iai mai ieftin, să te gândeşti logic, odată şi odată o să se strice. Dar cumperi mai scump şi e mai normal."

"Evident să fie ceva frumos, de calitate, la preţ bun. Luăm pentru copii. Cred că din sticlă er fi mai bine, pentru că nu ştim de ce calitate este."

Preţul unui glob din plastic începe de la trei lei, iar costul celor din sticlă, pictate manual, poate ajunge chiar şi la 400 de lei.

Sursa: publika.md