mamaplus

Răcelile puternice nu trebuie neglijate. Avertismentul medicilor

-
//
06.11.2023

Ușor, ușor o să vină și frigul, așa că nu neglijați o răceală puternică. În scurt timp apar complicații severe. 

mamaplus

Este apelul medicilor de boli infecțioase asaltați de bolnavi de toate vârstele cu boli respiratorii, inclusiv gripă și coronavirus la același pacient. Îngrijorător este, spun doctorii, și numărul mic al celor vaccinați împotriva gripei, deși imunizarea este gratuită pentru aproape jumătate dintre români, transmite stirileprotv.ro.

Este o vale a plângerii în camerele de gardă de la pediatrie. Copii istoviți de tuse și febră așteaptă triști la triaj și ies purtați în brațe de părinții îngrijorați.

Elevii încep luni iar școala, însă mii de elevi vor rămâne câteva zile acasă cu tratament. La cei mai mici simptomele pot fi inclusiv digestive.

Din cazurile de gripă confirmate de laborator, la unul a fost depistat o coinfecție cu virusul Sars CoV-2. Doctorii spun că e una dintre cele mai nefericite situații, pentru că la organismul atacat simultan de două virusuri puternice riscul de complicații crește exponențial.

În ultima săptămână au fost peste 86.000 de cazuri de infecții respiratorii înregistrate la spitale și la medicii de familie. Însă statisticile arată că numai o persoană din patru confruntată cu un guturai se prezintă la medic.

Ovidiu Roșca, șef de secție boli infecțioase: „O viroză decompensează de obicei afecțiunile preexistente. Vorbim de pacienți cardiaci, diabetici, cu alte comorbidități. Din fericire tinerii nu ajung să se interneze decât în cazuri rare sau dacă vorbim de infecții cu virusuri gripale. A început sezonul de vaccinare antigripală. Ajută foarte mult”.

Însă până acum s-au vaccinat doar 370.000 de români, cu toate că medicii de familie dau rețete gratuite pentru gravide, copii sub cinci ani, vârstnici și pacienți cronici. În lipsa unei campanii eficiente de educare din partea Ministerului Sănătății, informarea pacienților depinde strict de implicarea medicilor de familie.

Dr. Camelia Păun Grigore: „90% reușesc să-i conving. 10% sub nicio formă. Nu acceptă niciun fel de informație, nici medicală, de niciun fel”.

Nu uitați că, în acest an, și pacienții în putere au dreptul la compensare 50% a vaccinului gripal, pe baza unei rețete simple.