mamaplus

R. Moldova, fără specialiști în protecția copilului la zece ani de la adoptarea legii

-
//
01.01.2024

La 10 ani de la adoptarea legii care spune că fiecare localitate trebuie să aibă un specialist în protecția drepturilor copilului, în R. Moldova sunt mai puțin de 50 de astfel de specialiști. Nici 10 la sută dintre Primării nu au ocupat această funcție de la adoptarea legii până în prezent.

mamaplus

Conform Legii nr. 140 adoptate în 2013, specialiștii pentru protecția drepturilor copilului sunt angajați de către Primăriile satelor (comunelor) și orașelor, în funcție de bugetele pe care le au. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că, pe parcursul a acestor zece ani, în R. Moldova au activat între 30 și 50 de specialiști în protecția drepturilor copilului, transmite Europa Liberă.

De vină ar fi bugetele mici ale Primăriilor. Spre exemplu, până în anul 2022, în raionul Ungheni era doar un singur specialist în protecția drepturilor copilului.

„Un specialist în drepturile copilului îl ajută pe primar în domeniul protecției copilului, dar ținând cont că bugetele locale sunt mici, rămâne la discreția fiecărei Primării, din această cauză și nu se angajează. În sate noi avem o mare nevoie de astfel de specialiști”, a spus Europei Libere Adriana Frasin, președinta Asociației Obștești „Alternative Sociale” din Ungheni, care a gestionat un proiect de angajare a specialiștilor în protecția drepturilor copilului în patru Primării din Ungheni.

La sfârșitul anului 2022, în Primăriile din Pârlița, Sculeni, Todirești și Zagarancea a fost instituită funcția de specialist în protecția drepturilor copilului și angajați patru specialiști datorită proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de către Uniunea Europeană.

„Au fost selectate localitățile cu cea mai mare populație și necesitate, acolo unde asistentul social nu mai făcea față. Am avut așa o situație într-o Primărie, asistentul social nu mai reușea să-și facă lucrul pentru că răspundea și de persoane adulte, vârstnice, cu dizabilități, prestații sociale, de toate categoriile de beneficiari și atunci dumneaei mi-a zis că dacă nu era angajat un specialist în protecția copilului, nu venea acest proiect la noi în localitate, atunci ea era să plece din funcție. Acum ea face o echipă bună cu specialistul în drepturile copilului”, povestește președinta Asociației Obștești „Alternative Sociale” din Ungheni.

În aprilie 2023 proiectul s-a încheiat, iar cei patru specialiști în protecția drepturilor copilului au fost angajați de autoritățile publice locale.

Ludmila Negarneac este specialist în protecția drepturilor copilului în Pârlița, Ungheni. În această localitate, niciodată timp de zece ani nu a fost angajat un asemenea specialist.

„Aici era o mare nevoie de specialist în protecția drepturilor copilului, avem o comunitate mare. Rolul meu este să ajut la identificarea familiilor și copiilor în situații de risc și să asigur respectarea drepturilor copilului acolo unde copiii sunt neglijați sau supuși violenței”, spune Ludmila Negarneac.

În 2024, autoritățile își propun să „reformeze domeniul asistenței sociale”

„Începând cu 1 ianuarie 2024, în vederea fortificării sistemului de protecție a copilului este planificată angajarea a 50 de specialiști în domeniul protecției drepturilor copilului, spre detașare la nivel comunitar. De asemenea, suntem în proces de negociere cu partenerii de dezvoltare ca, pe parcursul anului 2024, să angajăm încă 100 de specialiști în protecția drepturilor copilului”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru Europa Liberă.

Potrivit autorităților, odată cu implementarea reformei în domeniul asistenței sociale „RESTART” se propune, treptat/gradual, să fie instituite peste 300 de unități de specialiști pentru protecția drepturilor copilului, angajați ai autorităților tutelare locale și teritoriale, care să fie detașați să activeze în cadrul Primăriilor și să realizeze activități de sprijin pentru exercitarea atribuțiilor autorității tutelare locale în domeniul protecției drepturilor copilului.