mamaplus

Proiect: Părintele va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariu pe ultimele 12 luni

-
//
04.07.2022

Părintele care iese în concediu de îngrijire a copilului va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Asta prevede un proiect de lege votat în prima lectură. Rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu sau până la 2 ani și 2 luni.

De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

Printre alte prevederi importante ale se numără și extinderea perioadei în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate de la 56 de zile pana la 12 luni, dar și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu.

Conform studiului Generații și Gen, circa 47% dintre femeile cu copii de vârsta până la 6 ani nu sunt încadrate în câmpul muncii și nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea femeilor.