mamaplus.md

Profesorul Vasile Tataru a depistat mai multe nereguli la olimpiada de limbă și literatură română

-
//
03.12.2018

Pe 1 decembrie s-a desfășurat olimpiada municipală pentru juniori la limba și literatura română. Vasile Tataru, profesorul care a fost prezent la concurs, a identificat mai multe nereguli, însă nu i s-a permis să scrie vreo plângere. 

mamaplus.md

Profesorul susține că la olimpiada municipală s-au încălcat grav mai multe prevederi din Regulamentul desfășurării concursului școlar municipal pentru juniori la limba și literatura română. 

Olimpiada a avut loc la Liceul „Orizont”, filiala Durlești, pe data de 1 decembrie.

Mai jos puteți vedea reacția lui Vasile Tataru cu privire la organizarea (frauduloasă) a olimpiadei.

„Zeci de copii, an de an, sunt mințiți la olimpiadele și concursurile care se desfășoară sub patronajul Direcției Generale, Educație, Cultură și Sport. Vreau să vorbesc despre neregulile care se petrec acolo. O fac nu pentru mine. O fac pentru copiii acestei țări, pentru viitorul lor, pentru corectitudine.

Stau unii prin biblioteci și învață cu toată inima, deoarece mama le-a spus că cartea deschide drumuri în viață. Ei nu știu sărmanii că totul în Moldova asta a noastră se cumpără și se vinde. Am luptat, lupt și voi lupta pentru o Educație corectă, încurajatoare și Națională. Trebuie să se facă odată dreptate.

Dimineața am plecat cu o elevă de-a mea într-un liceu din capitală la un concurs municipal (olimpiadă). I-am spus să aibă încredere că va scrie foarte bine testul. Așa și a făcut. Peste 3 ore au fost anunțate rezultatele, iar ea a trecut de prima etapă. Era extrem de fericită. A sunat-o pe mama. Și dacă sincer m-am bucurat mult pentru ea. Peste câteva minute a început proba orală. Ea a plecat în sală cu ceilalți elevi rămași în competiție.

În acest timp mi-au atras atenția listele noi afișate cu rezultatele după prima probă. Nu o să credeți. Au apărut nume noi scrise cu stiloul și aveau calificativul „admis”, ceea ce înseamnă fraudă și o încălcare gravă a Regulamentului.

De unde au apărut acei elevi, dacă oferta se întocmise deja cu câteva zile? De asemenea, conform Regulamentului primit: „Fiecare instituție trebuie să trimită câte 4 elevi. Respectiv, un elev din clasa a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a.” Pe listă erau chiar câte 2-3 elevi din aceeași clasă și aceeași instituție. Și cu atât mai grav e că toți erau promovați în etapa următoare. Ce-i asta? Unde se îndreaptă Sistemul de Învățământ din Moldova? Au fost furate șansele la alți elevi, deoarece pentru cineva legea nu înseamnă nimic. Copiii sunt cu toții egali și olimpiadele trebuie să se desfășoare în condiții egale. Nu există copii protejați și copii simpli. Există o serie de principii de conduită profesională și etică: imparțialitate și obiectivitate.

Am vrut să scriu o plângere. Mi s-a făcut un proces de conștiință acolo. O profesoară care a fost evaluatoare m-a amenințat, că are soț și acuș o să-l cheme. Nu am să uit niciodată acel birou. Un birou în care nu am fost lăsat în pace. Un birou unde am fost numit „agramat, instigator și s-a pus pe umerii mei o presiune psihologică grea. Îmi era vânat fiecare cuvânt. O doamnă din comisie: „Fetelor, dacă dumnealui scrie plângere, haideți să scriem și noi”. Și o spunea cu voce tare ca să fiu intimidat. Pentru ce toate acestea? Pentru simplu fapt că vreau o Educație corectă?

M-am uitat la componența comisiei de evaluatori din anul 2017 și în acest an se regăsesc aceleași persoane. De ce? Oare nu e aici un conflict de interese? Oare faptul că elevii evaluatorilor iau locul 1, 2 și 3 nu e motiv de suspiciune? În comisiile de verificare nu trebuie să fie profesori cu elevi în competiție și nu au voie să corecteze lucrări.

Am un mesaj și pentru doamna din birou care se lăuda că e doctor universitar și mă tot înjosea: „În viață nu contează că ești doctor universitar sau deții grade superioare, în viață contează să fii un om bun și corect.

La această olimpiadă, unii elevi prin nedreptate s-au bucurat de succes, iar alții din cauza nedreptății au plâns.

Sursa: diez.md