mamaplus

Problema creată de consumul excesiv de antiobiotice

-
//
14.11.2023

Un medic pneumulog de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara avertizează că rezistența la antibiotice a devenit tot mai mare, lăsându-i pe doctori fără arme de luptă împotriva pneumoniei. Din acest motiv, susține medicul, principala armă rămâne prevenția.

mamaplus

În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit data de 12 noiembrie drept Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În acest an, sloganul este „Susținem lupta pentru oprirea pneumoniei”, iar în acest context medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara avertizează că pneumonia este o problemă majoră de sănătate publică, afectând mii de oameni în fiecare an, scrie adevarul.ro.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese ale copiilor sub cinci ani sunt cauzate anual de această boală, pneumonia fiind a opta cauză de deces la nivel mondial. Vorbim despre pneumonie, o formă de infecție respiratorie acută, care este provocată cel mai frecvent de bacterii sau virusuri și, mai rar, de fungi, dar care poate fi prevenită.

„Tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave”

Potrivit medicilor, pneumonia este o boală gravă, ce poate afecta oameni de orice vârstă. Este însă mai frecventă și mai periculoasă la copiii mici, persoane de peste 65 ani și pacienți cu alte afecțiuni medicale, boli cardiace, diabet ori boli cronice respiratorii, putând, în formele grave,să ducă chiar la deces.

„Un diagnostic rapid și precis al pneumoniei este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile. Imagistica medicală joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai mari. Dar ignorarea tratamentului sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. Și trebuie spus că pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces”, precizează dr. Ionela Iovan – medic primar pneumolog - Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Printre simptomele pneumoniei se numără febra, frisoanele, dificultățile de respirație, durerile în piept, ritmul accelerat al inimii și al respirației, greața, vărsăturile, diareea și tusea care produce adesea o spută verde sau galbenă. Diagnosticul de pneumonie este confirmat cu ajutorul unei radiografii toracice.

Potrivit medicului Ionela Iovan, principiul de tratament este acela de a limita infecția și a preveni complicațiile. În absența unui tratament corespunzător, pot apărea complicații, printre care se numără: pleurezia parapneumonică (apă la plămâni), abcesul pulmonar, bacteriemia, o complicație gravă care duce la extinderea infecției prin sânge spre alte organe, dar și insuficiența respiratorie acută, ce poate necesita ventilație mecanică și chiar sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită internarea de urgență într-o secție ATI.

Antiobitice fără rezultat 

Medicul Ionela Iovan a explicat că, în ultimii anim din cauza consumului excesiv de antiobiotice și a automedicației, antibioticele nu își mai fac efectul.

„Din păcate, ne lovim din ce în ce mai mult de o creștere a rezistenței la antibiotice, medicație folosită de obicei în tratamentul pneumoniei. Prescrierea excesivă de antibiotice pentru infecțiile virale din ultimii ani, dar și automedicația au dus la creșterea rezistenței la aceste medicamente, ceea ce face ca uneori să nu mai avem soluții. Și atunci ne întoarcem la origini și spunem că prevenția este prima armă și trebuie să o folosim cât mai mult. Și aici vorbim de vaccin pneumococic, vaccin antigripal, controlul afecțiunilor cronice, cum sunt astmul, insuficiența cardiacă, dar și evitarea fumatului și igiena mâinilor", a explicat medicul Ionela Iovan.