mamaplus

Primul transplant de ochi din lume, efectuat cu succes de chirurgii din SUA

-
//
21.11.2023

Un grup de chirurgi din SUA a efectuat cu succes primul transplant de ochi din lume. Aproape toată fața pacientului, inclusiv ochiul stâng, a fost distrusă într-un accident care a implicat linii electrice de înaltă tensiune.

mamaplus

Bărbatul în vârstă de 46 ani ce a avut de suferit în urma traumatismului a beneficiat în luna mai de o intervenție chirurgicală reconstructivă pentru față, iar concomitent acestuia i s-a efectuat procedura de transplantare a globului ocular, transmite radiomoldova.md.

La câteva luni distanță, chirurgii pot spune că operația, care a durat 21 de ore, a fost una de succes.

Conform euronews.com, transplanturile de anumite componente ale ochiului sunt de obicei efectuate pentru a trata unele tipuri de pierdere a vederii. Dar transplantarea întregului ochi, a globului ocular, a alimentării sale cu sânge și a nervului optic care se conectează la creier este o procedură mult mai experimentală.

„Nu pretindem că vom restabili vederea”, a spus doctorul Eduardo Rodriguez, șeful chirurgiei plastice, care a condus transplantul.

„Dar nu există nicio îndoială în mintea mea că suntem cu un pas mai aproape”, a adăugat el.

Pacientul încă nu și-a restabilit vederea, dar medicii efectuează constant investigații și observă progrese în transmiterea impulsurilor nervoase, formarea imaginilor vizuale și mișcarea ochiului.