mamaplus

Primul caz de variola maimuței, înregistrat în Republica Moldova

-
//
08.08.2022

Variola maimuței a fost confirmată la un cetățean străin, care s-a deplasat în Republica Moldova din Statele Unite ale Americii, în interes de serviciu. Anunțul a fost făcut luni, 8 august, de serviciul de presă al MinisteruluiSănătății.

Persoana s-a adresat după asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată cu suspecție la variola maimuței, având slăbiciuni generale, febră și erupții cutanate. Medicii au recoltat specimene, care au fost transportate pentru investigații de laborator la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Testul RT-PCR pentru variola maimuței a fost pozitiv. 

Menționăm că, în SUA bărbatul a fost în contact cu o persoană confirmată cu variola maimuței. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. 

Simptomele variolei maimuței sunt de obicei febra, durerile de cap, ganglionii limfatici umflați, durerile musculare și erupțiile cutanate. Pentru a preveni infectarea cu variola maimuței recomandăm să vă spălați mâinile cu apă și săpun, să evitați contactul apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate, etc. 

Dacă suspectați că aveți variola maimuței solicitați asistență medicală.