mamaplus

Primarul Ion Ceban cere majorarea salariilor bucătarilor din grădinițele capitalei

-
//
06.12.2021

Demisii în lanț și locuri vacante de bucătari și personal auxiliar în instituțiile de educație timpurile din municipiul Chișinău. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, cauza principală ar fi salariile mici și neatractive. Edilul a trimis o solicitare oficială în acest sens Parlamentului, Guvernului și Ministerelor responsabile.

”Nu puteți cere calitate de nivelul Michelin în bucătăria grădinițelor, când oferiți salarii de 2 mii de lei pentru o muncă în condiții extrem de grele. Conform statelor de personal pentru blocurile alimentare din instituțiile de educație timpurie din oraș, sunt prevăzute 585 de unități de personal. De facto, activează 456, vârsta medie a personalului auxiliar de la blocurile alimentare constituie 57-65 de ani.

Programul de activitate începe la ora 06.00, iar săptămânal un magazioner ridică și duce câte 2 tone de produse alimentare pentru un salariu lunar brut 2322 lei, iar salariul bucătarului auxiliar este puțin peste 2 mii de lei. În cazul în care personalul alimentar demisionează, locurile vacante nu sunt suplinite, deoarece nu sunt atractive din punct de vedere salarial.”, se arată în mesajul publicat de primarul Ion Ceban pe Facebook.

Edilul a mai adăugat că în acest sens trebuie revizuită valoarea de referință, clasa și coeficienții de salarizare a personalului auxiliar din instituțiile de învățământ.