mamaplus

Primarii din Moldova, îngrijorați cum vor achita facturile la gaze pentru încălzirea grădinițelor

-
//
16.11.2021

Mai mulți primari sunt îngrijorați de faptul că, din cauza scumpirii gazului, nu vor putea achita facturile la utilități pentru grădinițe şi alte instituții aflate în subordinea primăriilor.

Valentina Casian, primarul municipiului Străşeni, a declarat că împărtăşeşte îngrijorarea colegilor din administrația publică locală. „Economista primăriei face acum calculele şi vom solicita Guvernului să achite diferența din facturi”, a menționat Valentina Casian.

Lilia Corjița, directoarea grădiniței nr. 4 din Străşeni, a spus că speră Guvernul să găsească resursele necesare pentru ca grădinițele să nu fie închise pe perioada iernii, „aşa încât să nu sufere nici copii, nici părinții”.

La rândul său, primarul comunei Colicăuți din raionul Briceni, Lilian Țapu, a declarat că finanțarea grădinițelor se face din resurse care parvin în primării din bugetul central. Până la sfârşitul anului, Primăria va onora către Moldovagaz prin redirecționarea altor resurse economisite. Primarul speră că, din luna ianuarie, autoritățile publice centrale vor aloca resursele prevăzute pentru grădinițe ținând cont şi de noul tarif la gaze, cu compensarea eventualelor pierderi ale primăriilor, care se vor înregistra până la sfârşitul anului din cauza tarifului majorat.

Primarul oraşului Rezina, Simion Tatarov, a declarat că până în prezent există un deficit de 1,5 milioane de lei la finanțarea personalului a patru grădinițe din oraşul Rezina. „Pentru noiembrie şi decembrie nu avem resursele necesare pentru a asigura salarizarea în cele patru unități preşcolare”, a spus Simion Tatarov.

Achitarea facturilor la utilități pentru grădinițe se face din transferurile cu destinație specială din bugetul central.

„Ceea ce am primit reprezintă o sumă care s-a constituit în funcție de vechiul tarif. Guvernul nu că ar trebui, dar este obligat să asigure finanțarea cheltuielilor suplimentare la întreținerea grădinițelor, deoarece este responsabilitatea Guvernului. În raioanele şi localitățile din Republica Moldova nu există descentralizare şi autonomie locală veridică. Acestea ar determina autoritățile locale să ia asupra lor responsabilitatea la acest capitol”, a explicat Simion Tatarov.

Ieri, într-o conferință de presă, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, a declarat cu privire la problema încălzirii grădinițelor în condițiile majorării tarifului la gaze că este la curent cu situația.

„Şi aşa cum au fost probleme cu plata salariilor la grădinițe – câteva săptămâni în urmă – şi Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect care să ajute, exact aşa vom face şi cu instituțiile publice (preşcolare). Vom analiza exact de ce intervenție este nevoie şi cu siguranță acolo unde va fi nevoie vom interveni. Ministerul Finanțelor este responsabil de analiza necesităților de finanțare”, a specificat oficialul.