mamaplus

Primăria a decis cum vor activa în continuare școlile din Chișinău

0
//
03.12.2020

Instituțiile de învățământ general din Chișinău nu vor reveni la studierea exclusiv în format online și vor continua să activeze conform modelelor selectate la începutul anului școlar 2020 – 2021, anunță viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.

Totodată, Cutasevici a chemat cetățenii să sprijine eforturile autorităților prin respectarea de siguranță pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19, pentru a evita revenirea la învățarea la distanță, având în vedere menținerea unui nivel sporit de îmbolnăviri prin COVID.

În prezent, în municipiul Chișinău activează 150 de instituții de învățământ primar și secundar. Totodată, peste 70% din numărul total al elevilor în școli sunt prezenți zilnic în sălile de clasă.

„Noi pledăm pentru menținerea desfășurării procesului educațional după modelul ales de școlari la începutul anului de studii. Conform instrucţiunilor, pentru a evita apariția focare infecții prin coronavirus, precum şi pentru siguranţa copiilor, vor merge în autoizolare doar clasele, grupele în care au fost atestate cazuri de COVID. Dacă numărul de îmbolnăviri printre cadrele didactice sau copii/elevi este mare și nu este posibilă organizarea procesului educațional în clasă, se trece la Modelul VI - învățarea la distanță, inclusiv online. În prezent, îşi desfăşoară activitatea la distanţă doar două şcoli din cele 150”, a precizat Angela Cutasevici.

Datele monitorizării situației îmbolnăvirilor prin COVID-19 în cadrul instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău arată că sursa dominantă de contaminare a elevilor este familia, iar contactul cu persoane străine sau colegii de clasă - sursa secundară.

În prezent, din totalul de 92 772 de elevi din municipiul Chișinău, au fost confirmați pozi copii sau 0,19%. Totodată, 2 555 de elevi sunt în autoizolare sau carantină, iar 2 703 de 169 de clase studiază online. De asemenea, au fost confirmate pozitiv 149 de cadre didactice și 28 de angajați auxiliari.