Prima trecere de pietoni fosforescentă a apărut în Chișinău

Prima trecere de pietoni fosforescentă a apărut în Chișinău

-
//
02.05.2018

Locuitorii sectorului Rîşcani se pot lăuda cu prima trecere de pietoni fosforescentă din Capitală. Lucrarea a fost executată absolut gratis de o companie, iar iniţiativa a venit din partea pretorului.

Prima trecere de pietoni fosforescentă a apărut în Chișinău

"Am scris pe site-ul lor cine sînt, ce reprezint şi ce teritoriu administrez. Trecerea aceasta de pietoni o fac din contul lor numai să vedem termenul de garanţie. Ei sînt gata chiar şi sensul giratoriu care este în spatele meu ilumineze cu baterii solare", a spus pretorul sectorului Rîşcani, Nicolae Balaur.

În comparaţie cu vopseaua obişnuită, al cărei termen de valabilitate este de doar şase luni, bicarbonatul folosit la desenarea benzilor are o garanție de minimum doi ani. 

"Sunt investiţii, dar nu într-atît de mari încît să ne lipsim oraşul de un asemenea dar. Costul proiectului este de 1500 de euro. Timp de doi ani, cu siguranţă, marcajul va fi mereu vizibil. Cum terminăm ultima fîşie, peste 20 de minute deja e uscată", a spus directorul companiei de construcţii, Fiodor Caraghiaur.

Muncitorii au avut nevoie de aproape două ore pentru a finaliza lucrarea.

După ce sînt înălbite, benzile sînt presurate cu microbile care sporesc vizibilitatea.

Pietonii sînt cei mai fericiți. Unii spun că pînă acum stăteau minute bune pînă cînd şoferii staționau în faţa trecerii, care era cu greu vizibilă. 

"Nu se vedea, efectiv nu se vedea şi atunci e foarte bine să se facă. Ţine de securitatea noastră şi cu siguranţă şi poliţia va avea mai puţin cazuri, accidente. "

Şi şoferii au un cuvînt de laudă.

" Clar că e bine. O vedeam înainte, ştiam că aici e zebră dacă permanent pe aici circul. – Doar intuitiv ştiaţi sau şi o vedeaţi? – Se vedea aşa ştii. "
" Va fi super aşa, acum la moment nu se vede nimic absolut, nici oamenii cîteodată seara nu îi vedeam. Da dacă va fi luminoasă va fi super. "

În viitor, pretorul nu exclude posibilitatea de a mai colabora cu firma romînească.

Sursa: noi.md