mamaplus

Prețurile pentru vacanțele pe litoral cresc. Recomandările agențiilor

-
//
21.07.2023

Cel mai bun moment pentru o vacanță ieftină la mare este septembrie-octombrie sau mai-iunie. Acum tichetele sunt foarte scumpe, chiar și față de aceeași perioadă a anului trecut, spun reprezentanții agențiilor de turism din Republica Moldova. 

mamaplus

Unii moldoveni spun că au cumpărat din timp bilete ieftine pentru a merge acum la mare, alții așteaptă vacanțe mai ieftine, transmite radiomoldova.md.

Anul acesta, Turcia, Bulgaria și Grecia au rămas în primele trei preferințe ale moldovenilor. Ele sunt urmate de Muntenegru, Albania și Spania, spune Ivan Garbuz, directorul general al uneia dintre agențiile de turism din Chișinău. Potrivit acestuia, cel mai bun moment pentru o vacanță ieftină la mare este septembrie, octombrie și mai-iunie. Un fapt puțin cunoscut: în septembrie, unele hoteluri oferă oferte speciale care vă permit să vă prelungiți vacanța cu câteva nopți gratuit.

"Sezonul este împărțit în mod tradițional în trei părți. Apogeul sezonului cade în perioada 15 iulie - 15 august. Aceasta înseamnă că în acest moment prețurile sunt cele mai mari. Apoi începe sezonul de mijloc. Reducerile bune se simt de la începutul lunii septembrie. Sezonul de jos este a doua jumătate a lunii septembrie și octombrie. Potrivit experților, este cel mai bun, deoarece marea este foarte caldă, iar sezonul scăzut este la începutul lunii iunie” transmite Ivan Garso.

Directorul de vânzări al uneia dintre companiile de turism, Mariana Bostănică, consideră că inflația este principalul motiv pentru prețurile mari ale biletelor de avion.

"Anul acesta, prețurile au crescut destul de puternic fata de anul trecut. Cresterea preturilor în toată lumea este motivul principal. Cât despre Bulgaria, la început, când au apărut pentru prima dată vestea despre situația de la Marea Neagra, a fost ceva teamă, dar apoi a scăzut, pentru că primim informații de la operatorii bulgari aproape în fiecare zi că apa este curată, deci nu este nici un pericol pentru sănătatea turiștilor", spune Mariana Bostănică.

Perioada de vară este perioada în care mulți moldoveni își iau vacanțe pentru a se relaxa la malul mării. Moldovenii sunt ambivalenți în privința odihnei și a prețurilor ei. Unii consideră că acestea sunt prea mari și speră să prindă reduceri, alții își planifică vacanțele din timp și cumpără bilete mai ieftine de la începutul anului.

VOX: „Plănuiam în România, foarte scump”. „Vreau să merg în Italia, la Veneția și Florența”. „În Columbia, prețurile, pot spune, sunt normale, dar ne-am planificat din timp”. „Mergem în vacanță în Turcia. Preț excesiv. Au crescut cu aproximativ 40% față de anul trecut”. „Am decis să mergem în Turcia anul acesta pentru că obișnuiam să mergem în Ucraina”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-martie 2023, numărul cetățenilor care au plecat în vacanță cu ajutorul agențiilor de turism din Republica Moldova a fost de 44,5 mii persoane. Cu 18,6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.