Pregatirea organismului pentru iarna! Iata cateva recomandari de la specialisti

Pregatirea organismului pentru iarna! Iata cateva recomandari de la specialisti

-
//
02.11.2016

Iarna este sezonul racelilor si al gripelor, de aceea este foarte important sa stii cum sa te protejezi de ele si cum sa ramai sanatoasa cand temperaturile incep sa scada.

Pregatirea organismului pentru iarna! Iata cateva recomandari de la specialisti

Consuma probiotice

Aproximativ 80% din sistemul imunitar este localizat in intestine. in aceste conditii, este foarte important sa ai un sistem digestiv sanatos, pentru ca organismul sa lupte cu virusii si bacteriile. Probioticele sunt bacterii bune, care pot fi gasite in alimente fermentate, precum muraturi, kefir ori iaurt, sau sub forma de suplimente.

Ia vitamina D

Vitamina D se gaseste in unele alimente, insa cel mai usor o poti lua din suplimente sau expunerea la soare. Iti ajuta organismul sa absoarba calciul, are grija de oase, iti imbunatateste starea de spirit si iti intareste sistemul imunitar. Este important sa iei suplimente de vitamina D in lunile de iarna, deoarece te fereste de raceli.

Consuma multe supe

Pe masura ce temperaturile incep sa scada, te poti confrunta cu dureri de stomac, diaree sau constipatie. Acest lucru se intampla mai ales pentru ca nu iti adaptezi alimentatia la vremea de afara. Renunta la salate si bauturi reci, pentru ca sistemul tau digestiv are nevoie de supe calde, care iti imbunatatesc circulatia si iti dau energie. Consuma si multe legume fierte, precum cartofi dulci, dovleac, linte sau morcovi, si nu te feri de condimente. Usturoiul, ghimbirul, turmericul sau piperul nu trebuie sa iti lipseasca din alimentatie in lunile de iarna.

Dormi!

Iarna este un anotimp in care trebuie sa te odihnesti mai mult ca oricand, dar cei mai multi oameni nu dorm suficient. Lipsa de somn iti scade sistemul imunitar si te face sa te simti mereu obosita. incearca sa dormi intre 8 si 9 ore pe noapte si, cel mai important, evita sa iti mai verifici Facebook-ul cu cel putin o ora inainte de culcare. Numeroase studii au aratat ca lumina artificiala iti da peste cap calitatea somnului.

Fa miscare!

Temperaturile reci iti rigidizeaza muschii si te predispune la rani si fracturi. Este indicat sa faci cel putin 15 minute de exercitii fizice pe zi, pentru a-ti pune sangele in miscare.

Mananca mai putin zahar!

Iarna este o perioada in care esti tentata sa consumi cantitati mari de ciocolata calta si alte bauturi dulci. Este, insa, foarte important sa reduci pe cat posibil consumul de zahar, pentru ca acest ingredient hraneste virusii si bacteriile.

Sursa: Perfecte.md