mamaplus

Povestea unei mame din Drochia: Are două fiice imobilizate la pat

-
//
21.02.2024

Marcela Ciubotaru din raionul Drochia trăiește o dramă căreia doar o mamă îi poate supraviețui. Ambele fiice ale sale au fost diagnosticate cu malformații ale sistemului osos.

mamaplus

Fiica mai mică, Dumitrița, este în clasa a treia. Boala a fost descoperită în urma unui control la ortoped, fiind trimisă de urgență la Centrul Mamei și Copilului pentru o intervenție chirurgicală, transmite tvn.md.

„În urma căreia la operație a fost făcut un transplant de os, fiindcă tumoarea a mâncat 1/3 din osul femural drept. Până pe data de 7 noiembrie a stat în ghips cu piciorul drept, cu tot cu talpă, cu burtă și spate. După care am scos ghipsul și încă o lună de zile a stat la pat”, susține Marcela Ciubotaru. 

O durere însă nu vine singură. Între timp, Daniela, fata cea mare a început să acuze și ea dureri la picioare.

„Dănuța a început a bate un semnal de alarmă, fetița mai mare: Mămică, mă doare piciorul drept și nu pot, mă doare în genunchi tare”. La moment, Dănuța e în ghips, are o spiță în picior de sus până în genunchi. Urmează până pe 16 aprilie să stăm în ghips, după care îi vor scoate ghipsul și deja vom vedea reabilitarea”, spune femeia. 

Femeia din satul Chetrosu, raionul Drochia, rămâne însă un exemplu de putere și dragoste necondiționată. Le sprijină cum poate pe cele două fiice ale sale. Acum una se deplasează doar cu ajutorul unui scaun cu rotile, în timp ce cealaltă stă imobilizată cu piciorul și bazinul în ghips. După aflarea nenorocirilor, a rămas singură să-și ajute fetele. Soțul le-a părăsit.

Femeia susține că tatăl fetelor a plecat la data de 1 ianuarie 2023 și de atunci nu a mai apărut în fața fiicelor lui. Ea spune că bărbatul a contribuit la început, știind problema Dumitriței, însă când a aflat și de problema Danielei, acesta a dispărut. 

Noul regim de viață vine cu restricții greu de înțeles pentru fetițe, până nu demult pline de energie și mereu în mișcare.

„După noi intră la dans, cu domnițele la braț, flăcăi înalți ca niște brazi, hora mare o pornesc, chiuie, se înveselesc, că așa-i jocul românesc”, spune Marcela.

Până la aflarea bolii făceau sport și dansuri, iar acum toate acestea rămân amintiri parcă din altă viață.

„Vin colegii, câteodată îi chem eu, dar câteodată ei vin și ne jucăm, mai vorbim, mai facem temele pentru acasă, mai explică tema dacă nu am înțeles și mă întreabă pe mine”, spune Dumitrița. 

„Foarte mult, online, deja nu am încotro, dar să fie fizic aș fi foarte bucuroasă, dar nu am posibilitatea. Am practicat dansurile, era doar după școală, dansurile practicam, dar în timpul școlii îmi plăcea să joc volei la educația fizică”, povestește Daniela. 

Vecinii, rudele, profesorii și autoritățile locale sunt cei care încearcă să ajute familia. 

„Este o fetiță foarte activă, își face lecțiile sistematic, sistematic și noi ne străduim să participăm și să o ajutăm. Noi am intrat în situația creată și ne pare că parcă așa și este normal să facem, să fie o egalitate, să aibă și ea dreptul de a studia, de a învăța temele și să o susținem atât moral, cât și intelectual”, spune Elena Șevciuc, învățătoare la Gimnaziul „Bunescu Dumitru”.

Cei care doresc să ajute această familie o pot contacta pe Marcela Ciubotaru la numărul de telefon: 068288492.