mamaplus

Povestea unei fete, rămasă însărcinată la 15 ani: Nu știu ce era să fac dacă renunțam la copil

-
//
14.12.2023

O minoră a rămas însărcinată când avea doar 15 ani. Adăpostită la centrul „În brațele mamei” al Misiunii Diaconia din Chișinău, speră să-și găsească un loc de muncă pentru a-și putea întreține copilul.

mamaplus

Într-un interviu pentru Moldova Liberă, tânăra a relatat despre schimbările din viața sa și dificultățile întâmpinate după ce a aflat despre sarcină, transmite Știri.md.

„Eu terminasem clasa a IX-a. După primul examen, am aflat că sunt însărcinată. Am avut un pic de frică că n-am să mă descurc, după care am zis: “Cât de greu ar fi, dar trebuie să încerc, trebuie să mă descurc”. Nu eram pregătită pentru partea asta a vieții, dar m-am descurcat foarte repede", a relatat minora. 

Fata avea 15 ani când a rămas însărcinată și locuia cu bunica, care a încercat să o convingă să facă avort. Viața a pus-o la încercare așa cum tatăl i-a decedat, iar mama se afla după gratii. 

Întrebată despre legătura pe care o are cu tatăl copilului, minora a comunicat că acesta, de asemenea, este minor, dar totuși nu o ajută în creșterea copilului și nici nu îl vizitează.

„Când i-am spus despre sarcină tatălui copilului, a fost bucuros, mă susținut. Nu pot zice că a reacționat că "Nu-i al meu". Da, acum noi nu ținem legătura. El are viața lui, eu am viața mea. Eu i-am spus că, dacă o să vrea, poate veni să vadă băiatul", a precizat tânăra mamă.

În urma modificărilor din viața sa, copila a ajuns la Centrul maternal „În brațele mamei" din Chișinău cu două luni înainte să nască, unde locuiește până în prezent.

Mihaela Belei, coordonatoarea programului „În brațele mamei": Ea a venit la noi când era însărcinată în 30 și ceva de săptămâni.

În acesta timp, adolescenta a reușit să obțină profesia de bucătar-cofetar, la care visa.

Mihaela Belei, coordonatoarea programului „În brațele mamei": Copilașul ei merge la creșă și acum urmează să vedem ce facem mai departe. Poate, își găsește un loc de muncă.

În final, copila a menționat că este recunoscătoare pentru tot ce a obținut singură, de faptul că a păstrat sarcina și că acum are cine să îi zică "mamă".

„Nu m-am gândit că totul se va întoarce așa: că voi putea fi mămică, să păstrez sarcina, să pot să fac profesia pe care mi-am dorit-o. Foarte mult m-a ajutat și creșa. Dacă nu era creșa, nu puteam să fac cursurile de cofetar. Când vin să-l iau de la creșă, strigă: "Mama" și mă cuprinde și mă pupă. E foarte plăcut. Când el nu te vede o zi întreagă și când te duci, te vede și strigă: "Mama" și te cuprinde, îți dau ochii în lacrimi. Nu știu ce era să fac, dacă era să renunț la el atunci", a menționat fata. 

Săptămâna viitoare, tânăra mamă se va întoarce în satul ei, unde speră să-și găsească un loc de muncă.

Potrivit unor statistici, în R. Moldova, numărul mamelor minore depășește de trei ori media europeană.