Poliţele medicale pe suport de hârtie ar putea dispărea

Poliţele medicale pe suport de hârtie ar putea dispărea

-
//
08.05.2018

Noțiunea de ”poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” (AOAM) ar putea fi substituită cu noţiunea de ”Statut de persoană asigurată”. Autorii unui proiect de lege susțin că astfel va fi exclusă obligativitatea deţinerii poliţei de AOAM pe suport de hârtie şi a ambiguităţilor respective privind modalitatea de activare a acestora.

Poliţele medicale pe suport de hârtie ar putea dispărea

Concomitent, se va include şi posibilitatea pierderii statutului de persoană asigurată pentru persoanele în interesul cărora nu au fost achitate primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală la salariu mai mult de 1 an consecutiv. Aceste propuneri vor avea reflectare şi asupra unităţilor lichidate, care de fapt nu prezintă informaţia privind persoanele asigurate angajate care au fost concediate, demise, etc. în vederea suspendării statutului de persoană asigurată în sistemul AOAM.

În nota informativă a proiectului se precizează că astfel se vor diminua cazurile în care statutul de persoană asigurată este în vigoare pentru persoane prenotate şi, în consecinţă, se va fortifica respectarea principiului contributivităţii şi egalităţii în sistemul AOAM.

Totodată, modificările propuse exclud necesitatea deţinerii şi prezentării poliţei de asigurare pe suport de hârtie în cazul adresării persoanei asigurate către prestator pentru a benefica de servicii medicale sau medicamente compensate.

Citește articolul integral pe bizlaw.md