mamaplus

Platforma e-gradinita exclude factorul uman la înregistrarea copiilor în instituțiile preșcolare

-
//
17.08.2022

Platforma de înregistrare a copiilor în instituțiile preșcolare www.egradinita.md exclude orice suspiciuni privind coruperea directorilor de grădinițe. O spune șefa grădiniței Nr.158 din Chișinău, Natalia Alexei, potrivit căreia platforma facilitează procesul de înscriere a copiilor în grădinițe prin depunerea unei cereri online, fără a fi necesară prezența fizică a părinților.

Tot ce trebuie să facă părinții pentru a-și înscrie copiii la grădiniță este să completeze un formular online unde introduc datele personale și selectează grădinița care este cea mai aproape de casă. Afirmația a fost făcută de șefa grădiniței Nr.158 din Chișinău în cadrul dezbaterii publice „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”.

„Platforma e-gradinita este binevenită pentru că până la apariția ei directorii erau acuzați de faptul că primesc copiii selectiv sau este favorizat cineva în defavoarea altui copil. Deci a fost exclus factorul uman din înscrierea copiilor la grădiniță. Părintele, cum obține certificatul de naștere are posibilitatea să depună cerere. Directorii de grădinițe zilnic accesează această platformă și înregistrează cererile” , a spus Natalia Alexei.

Șefa instituției preșcolare spune că acest procesul online sporește nivelul de transparență și contribuie la eradicarea fenomenului corupției.

„Inițial se verifică dacă de la naștere copilul este parte a districtului acroșat instituției noastre. Dacă cererea este acceptată, părintelui îi este expediat un mesaj prin email prin care i se comunică acest lucru. În acest an am reușit deschiderea a trei grupe cu copii din 2019, care au fost înregistrați pe această platformă. De la 1 mai a început depunerea dosarelor cu prezența fizică. De la 1 august copiii deja frecventează grădinița, fiind deocamdată în proces de adaptare” , a mai spus directoarea Grădiniței nr. 158 din Chișinău.