mamaplus

Piscinele și bazinele de înot, redeschise de astăzi. Regulile stabilite pentru vizitatori

0
//
10.08.2020

De astăzi se redeschid piscinele și bazinele de înot, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Administratorii, dar și vizitatorii sunt obligați să respecte o serie de reguli menite să prevină îmbolnăvirea cu noul tip de coronavirus.

„Drept urmare a analizei situației epidemiologice actuale, precum și a evaluării nivelului de respectare a măsurilor de sănătate publică, Comisia națională extraordinară de sănătate publică aprobă reluarea, din data de 10 august 2020, a activității piscinelor / bazinelor de înot, cu condiția respectării prevederilor Instrucțiunii de funcționare a piscinelor/bazinelor de înot în condițiile situației pandemice prin infecția Covid-19”, se arată în hotărârea nr. 23 din 7 august 2020 a CNESP.

În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției Covid-19, măsurile restrictive vor fi revizuite.

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a Republicii Moldova.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Printre regulile de bază se numără evitarea aglomerației, crearea condițiilor de ventilare, efectuarea termometriei la intrarea pe teritoriul piscinei/bazinului, asigurarea vizitatorilor cu dezinfectanți și a personalului cu măști și mănuși. 

Instrucțiune privind funcționarea piscinelor/bazinelor de înot în condițiilesituației pandemice prin infecția COVID-19:

1. Înainte de deschiderea obiectului este necesară organizarea efectuării curățeniei generale cu utilizarea substanțelor dezinfectante înregistrate în modul stabilit de legislația națională.

2. Pentru gestionarea fluxului de vizitatori, evitarea aglomerației, crearea condițiilor igienice de ventilare (pentru piscinele închise) și pentru respectarea graficului aprobat de conducător a dereticării umede a încăperilor și dezinfecția suprafețelor, se vaasigura posibilitatea rezervării din timp (telefonic, online) a locului la piscină/bazin de înot, cu completarea documentației de evidență a vizitatorilor.

3. Numărul vizitatorilor piscinei/bazinului de înot nu trebuie să depășească 50%din capacitatea maximă după proiect.

 4. Regulile de acces în zona piscinei/bazinului de înot trebuie să fie afișate la loc vizibil.

5. Înainte de intrarea pe teritoriul bazinului de înot sau piscinei se impune efectuarea triajului epidemiologic, care va include verificarea obligatorie a temperaturii pentru vizitatori de către o persoană instruită, responsabilă de această procedură.

6. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă semne de infecție respiratorie (tuse și strănut frecvente, stare generală alterată) și febră mai mare de 37,0°C șiinformarea lor despre necesitatea consultării medicului.

7. Asigurarea locurilor de dezinfectare a mâinilor cu antiseptic, care conține alcool etilic cu concentrația de alcool nu mai puțin de 70%, inclusiv cu instalarea dozatoarelor la intrare în piscină/clădirea bazinului de înot și pe teritoriu.

8. Amenajarea teritoriului cu șezlonguri, prin amplasarea lor la distanța de 1,5 metri unul de altul.

9. Gestionarea fluxului vizitatorilor în vestiare, închiderea a o parte din cabine pentru respectarea distanței fizice.

10. Vestiarele, încăperile de duș și alte încăperi vor fi deriticate și dezinfectate cât mai frecvent, la un interval nu mai mic de 2 ore.

11. Grupurile sanitare vor fi prevăzute cu materiale de deriticare și dezinfecție amâinilor (apă, săpun, soluții dezinfectante pe bază de alcool) și vor fi deriticate și dezinfectate la fiecare 2 ore.

12. Personalul va activa conform orarului stabilit și va purta echipament de protecție împotriva infectării cu virusul COVID-19 (mască, mănuși, la necesitate).

13. Controlul accesului în apa bazinului pentru respectarea condiției asigurăriidistanței de 1,5 metri între vizitatori.

14. Interzicerea accesului pe teritoriul bazinelor de înot/piscinelor cu produse alimentare ușor perisabile (produse din carne, pește, lactate, ouă etc.)

15. Interzicerea accesului persoanelordin grupurile de risc (cu vîrsta peste 63 de ani) conform prevederilor Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

Administrația bazinului de înot/piscinei este obligată să:

1. Organizeze triajul zilnic al angajaților privind starea de sănătate cu excluderea accesului persoanelor care prezintă semne de infecție respiratorie (tuse și strănut frecvente, stare generală alterată) și febră mai mare de 37,0°C.

2. Efectueze instruirea personalului pe subiectul prevenirii și răspândirii infecției COVID-19, a infecțiilor respiratorii inclusiv prin utilizarea mijloacelor de protecțieindividuală.

3. Organizeze controlul utilizării echipamentului de protecție individual și a substanțelor dezinfectante de către angajați, precum și a respectării distanței sociale de către vizitatori.

4. Asigure și să monitorizeze calitatea apei din bazinul de înot / piscină și eficacitatea tratării apei.

5. Asigure entitatea cu saci din polietilenă pentru păstrarea temporară a echipamentelor de protecție de unică folosință, utilizate de angajați și vizitatori în decursul aflării la piscină/bazinul de înot.

Personalul de deservire este obligat să:

1. Poarte echipament de protecție (măști, mănuși).

2. Respecte prevederile prezentei Instrucțiuni.

3. Informeze administrația privind un potențial contact cu o persoană contaminată cu COVID-19 sau apariția unor simptome clinice.