mamaplus

În piețele și magazinele din Moldova au apărut cireșele autohtone. Cât costă kilogramul

-
//
29.05.2023

Aromate, gustoase şi arătoase. În pieţele şi magazinele din Republica Moldova au apărut cireşele autohtone. În primele zile, s-au vândut şi cu 100 de lei kilogramul. 

mamaplus

Duminică, însă, în pieţele şi târgurile din Chişinău preţul a scăzut până la 80 de lei kilogramul. Chiar dacă sunt, totuşi, cam scumpe, fructele din producţia locală se vând foarte bine, transmite TVR Moldova.

Emilia Ciubuc din satul Sireţ, raionul Străşeni, are două hectare de cireşi. Ea a venit astăzi la târgul din Parcul Alunelul cu peste 300 de kilograme de fructe. Spune, însă, că din cauza ploilor, producţia din acest an este mai mică, faţă de anul trecut.

Emilia Ciubuc, agricultor, Sireţ: „Când am ieşit pe piaţă le-am vândut cu 100 de lei, acum cu 80 de lei dar cred că mai ieftine nu vor fi, sunt rare, n-a fost polenizare. Anul trecut cu cât aţi vândut primele cireşe? – Anul trecut cu 50 de lei. Acum e mai scump că şi preţurile îs mai scumpe. Dacă o sticlă de apă e 20 de lei, iar cireşele 80 de lei, socot că nu-i aşa scump”.

Lidia Șoiliță, agricultor, Negreşti: „Noi avem 30 de soiuri. Primul soi este "Rita" - Se vând bine? – Da. Ieri prima zi, am vândut foarte bine, peste o tonă de cireşe”.

Cumpărătorii au făcut cozi la tarabele cu cireşe din producţia locală.

ublicitatea ta poate fi aici

„Acuş le vom degusta împreună cu familia, dar cred că se merita preţul. Este o muncă grea, noi suntem conştienţi. 80 de lei pentru nişte copii se poate de luat. Am luat la nepoţi jumătate de kg. – Doar pentru nepoţei aţi luat? – Da, căci noi încă putem să ne trecem. Iată, numai ce le-am gustat. Îmi par gustaoase. – Dar preţul cum vi se pare? – E cam scump dar cred că face, că oamenii tot muncesc până le văd coapte. Am gustat cred că mai mult decât am cumpărat. Sunt foarte gustoase. Preţul etse destul de adecvat, în condiţiile economice de moment”.

La mare căutare au fost şi căpşunele. În ultimele zile a crescut oferta iar preţul acestor fructe a scăzut treptat de la 120 la 60 de lei kilogramul. În unele pieţe pot fi găsite chiar şi cu 40 lei kilogramul.

Simion Tertiuc, agricultor, Sadova: „Astăzi am venit cu vreo 300 de kg, mai puţin ca ieri, că aşa a fost culesul. Aşa mai mari un pic sunt la 70 de lei/kg, mai mărunte la 60 de lei, sunt separate. Treptat am plecat în jos şi vor ajunge cred la 30-25 de lei”.

„Puţin s-au ieftinit şi sunt ale noastre. E miros de casă. Am luat şi cireşe, pentru că anul acesta nu prea o să avem şi vrem să le gustăm”.

În acest weekend, la târgul Cămara Fest, organizat în Parcul Alunelul din Chişinău, au venit cultivatori din toatele raioanele Republicii Moldova.

Diana Crudu, organizator, Târgul "Cămara Fest": „Avem 80 de producători autohtoni. am dat prioritate celor cu fructe pentru că sunt produse perisabile şi e o mare bucurie pentru noi să vedem solidaritate din partea consumatorului autohton”.

În Republica Moldova sunt peste 5.000 de hectare plantate cu cireşi.