Pierderi de milioane de Ziua Vinului

Pierderi de milioane de Ziua Vinului

-
//
07.10.2015

Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova anunţă că noul format al Zilei Naţionale a Vinului a provocat pierderi de peste 8 miliarde de lei şi peste 100 de mii de turişti.

Pierderi de milioane de Ziua Vinului

Federația de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) critică modul de organizare în acest an a sărbătorii "Ziua Națională aVinului". Potrivit acesteia, pierderile suportate din cauza noului format al evenimentului se ridică la 8,2 milioane de euro, fără a lua în calcul biletele de avion rambursate de turiștii care au renunţat sa vină în acest an la Ziua a Vinului.

„Sărbătoarea devenită deja o tradiție frumoasă ani la rând, a fost pusa într-o lumina proasta în acest an. Atât turiștii, cât și vizitatorii au rămas dezamăgiți de organizarea evenimentului din acest an. Cu mici excepții, vinificatorii nu au fost pregătiți să primească vizitatori sau turiști", a declarat Alexandru Filipschi, preşedintele FPTM.

Potrivit acestuia, "Tulburelul" a fost cel care a salvat oarecum situația pentru cei din Chișinău și pentru alți vizitatori și turiști.

Conform calculelor Federaţiei, în acest an Sărbătoarea Vinului a fost vizitată de 25 de mii de vizitatori dintre care 1500 de turiști străini. Anul trecut, la evenimentul din Piaţa Marii Adunări Naţionale au venit 130 de mii de vizitatori dintre care 15 mi de turiști străini.

„Avem o scădere cu 105 mii de vizitatori ori de aproape 81%", a declarat Filipschi.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a refuzat să ofere pentru Sputnik calculele ministerului cu referire la numărul de turişti şi cheltuieli suportate pentru organizarea Sărbătorii Vinului. Grama a declarat că MAIA va face totalurile Zilei Naţionale a Vinului – 2015 vineri, 9 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru prima dată în acest an, Sărbătoarea Vinului s-a organizat într-un nou format. Organizatorii au renunţat la PMAN din cauza protestelor şi au decis să desfăşoare evenimentul la fiecare vinărie în parte.

Sursa: sputnik.md